The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20140625054705/http://www.travtipset.se/

Maj 29

V75 tips till ATG lördag 31 maj 2014 Mantorp

Lördagens V75 omgång på härliga Mantorptravet gillar jag verkligen och äntligen dyker min favoritpropositon med lärlingar, ston och voltstart upp på V75-kupongen igen. Nu var det länge sedan vi fick se något så roligt lopp inom V75-ramen och för mig som spelare så är de loppen intressantare än självaste Elitloppet. Vi är många som är travtrötta nu efter den mäktiga Elitloppshelgen men det vattnas ändå i munnen när man ser Mantorps trevliga omgång där sportchefen lyckats få till en ruggigt spelintressant anrättning. ATG:s planering med V75 var och varannan dag gör tyvärr att jag inte har tid att skriva någon analys till DD på Jägersro och Romme. Synd då tävlingarna på Jägersro spontant ser mycket fina ut på förhand och skulle jag ha bott i närheten av Jägersro så hade jag absolut sökt mig dit idag torsdag. Kommer säkerligen att bli en magisk kväll då Gentlemannadagen brukar samla storpublik. Nu hamnar min blick som sagt istället på Mantorps V75 omgång som du läser om här nedan.

V75 tips ATG lördag 31 maj 2014 Mantorp

Avdelning 1: A:3 B:6,7 C:1,2,5,9 D:4,8 D:10,12,11
Avdelning 2: A:6,7 B:5,1,2,10 C:11,4 D:9,8,3
Avdelning 3: A:5,2 B:3,4 C:6,9,12 D:7,10,8,1,11
Avdelning 4: A:2,6 B:3,4,5,1 C:11,12,10 D:8,7,9
Avdelning 5: A:15,5 B:13,8,6 C:3,7,11,2,14,4 D:10,9,12,1
Avdelning 6: A:6 B:4,12,9 C:8,10,7,5 D:1,2,3,11
Avdelning 7: A:1 B:6,8 C:5,3,12,4 D:9,10,11,7,2

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Silverdivisionen, 1640 meter auto

Min rank: A:3 B:6,7 C:1,2,5,9 D:4,8 D:10,12,11

Spetsstriden: Här hoppas jag att Johan Untersteiner får bättre fart på 3 Call Me Hanover så att man kommer till spets. Då lär Johan köra där i så fall.

Analys: Här blir säkerligen Stefan Hultmans starke 7 Queasy ganska klar favorit på lördag då det rör sig om en ytterst kapabel höst med toppkusk i vagnen. Queasy gick 10,5 från dödens senast på Solvalla vilket är fruktansvärt bra även om nu banan var preparerad för snabba tider. Han är ju färsk i silverdivisionen men det vet inte hästen. Vad jag däremot inte gillar är läget då han inte är någon snabbstartare vilket gör att han är utlämnad till vad konkurrenterna hittar på. Jag spikar faktiskt emot honom till följd av detta.

Jag har en riktigt fin feeling för att Marcus Lindgrens Kadabra-son 3 Call Me Hanover ska kunna ta hem detta. Han var med i samma lopp som Queasy senast och satt då fast med krafterna kvar på 10,6. Jag har en markering till mig själv att ‘spela honom nästa gång’. När nu läget blev så fint i kombination med att kusken Johan Untersteiner fick känna på honom senast så känns han mycket intressant som chansspik. Jag hoppas få se honom brisa till lednngen redan in i första böj och skulle så ske så blir han mycket svårslagen i rådande skick.

En annan av mina favorithästar och kuskar 6 Art On Line med Mikko Aho finns oxå med i loppet vilket är spännande. Faktum är att han mötte min spik Call Me Hanover näst senast och då var Art On Line fullständigt överlägsen. Ändå hoppas jag nu på omvända placeringar för dessa på lördag då Call Me Hanover lär vara bättre med lopp i kroppen så spikar jag denne.

V75 2: Klass 1, 2140 meter auto

Min rank: A:6,7 B:5,1,2,10 C:11,4 D:9,8,3

Spetsstriden: Jag sätter Johan Untersteiner som spetsfavorit med elvaårige 4 Trixarn som är rapp de första stegen. Han lär dock släppa när någon av favoriterna ställer frågan och först fram tror jag att Håkan K Persson är med 6 Remember My Name som sedan körs i tät.

Analys: Ett klass 1-försök där två krabater höjer sig lite över de övriga djuren och jag låser loppet på dem trots lite byngliga startspår. Bästa hästen är nog Peter Untersteiners relativa nyförvärv 7 Asterix Hornline som ju höjt sig flera klasser sedan tränarbytet. Här lär han dock backas ner i kön från början då hästen inte är snabb ut. Sedan räknar jag med att Peter kör fram till dödens så snart spetsrusningen lagt sig för att på så sätt nyttja hästens bästa egenskap som är styrkan. Han har ju vunnit V75 från den positionen tidigare och kan göra det igen här så strecket är givet för mig även om Peter säkert gärna hade sett en ännu längre distans.

Tipsettan ger jag dock till Håkan K Perssons fantastiskt fine sjuåring 6 Remember My Name då han kan bli positionsvinnaren här trots det trista spåret. Jag är nämligen inne på att Johan Untersteiner lägger vantarna på spetsen med chanslöse elvaåringen 4 Trixarn och att han sedan bara släpper till en bra rygg och då bör Håkan kunna vara tidigt framme och profitera på det. Väl i spets så är det sedan 6 Remember My Name att slå i loppet, därav tipset då spetsen är extra värdefull på Mantorp.

På skrällfronten varnar jag lite för den notoriske skrällkusken Thomas Dalborg som här sitter bakom lägesgynnade 5 Careful Victory som inte alls kan mäta sig med mina båda hästar vad gäller kapacitet men kusken är som sagt vass och läget är riktigt spännande dåhan kan öppna och han bör få ett finfint lopp härifrån. Jag stannar ändå vid lås på 6 Remember My Name och 7 Asterix Hornline av kostnadsskäl.

V75 3: Gulddivisionen, 2640 meter auto

Min rank A:5,2 B:3,4 C:6,9,12 D:7,10,8,1,11

Spetsstriden: Jag bygger tipset på att Erik Adielsson snor åt sig ledningen från Flemming Jensens initiale spetsfavorit 3 Montgomery Hill med 5 Quid Pro Quo och att han sedan körs där.

Analys: Guldloppet ser ganska öppet ut denna gång och jag offrar hela fyra streck faktiskt. Kul att det körs över lång distans och vi lär få se en del platsväxlingar som inte hinns med över stressigare distanser. Bland annat så tror jag på att Flemming Jensen nu är mer benägen till att släppa Erik Adielsson och 5 Quid Pro Quo till spets just eftersom man ska springa ytterligare ett halvvarv och detta avgör valet av tipsetta till Eriks fördel. Den framgångsrika duon Erik Adielsson och Svante Båth vann ju för övrigt Kungapokalen med Poochai på onsdagen vilket var skoj så humöret lär vara på topp inför detta. Given tipsetta.

Ett kollosalt intressant läge fick nu Örjan Kihlström ett perfekt läge med Tarzan Melanders formstarke 2 Porthos Amok vilket gör honom till ett naturligt motbud till min tipsetta här. Hästen strålar av form för dagen och Örjan vet hur man hänger dit en häst med rygglopp så Porthos Amok känns värst emot och ska streckas.

Jag stänger sedan loppet med Flemming Jensens duo 3 Montgomery Hill och 4 Mysterious där jag självfallet hoppas mest på den senare som ju knappt alls blir streckad men Flemmings eget val har så klart sen bättre chansen. Jag tror att 3 Montgomery Hill spetsar initialt och att Flemming sedan släpper till favoriten 5 Quid Pro Quo när frågan ställs ut på första långsidan. Det brukar ofta lösa sig med luckar i de längre loppen och Montgomery Hill kan bli farlig från vinnarhålet vid lämplig lucköppning till slut.

Min roligaste skräll i hela omgången är alltså Flemmings andrahäst 4 Mysterious som nu körs av Peter Untersteiner vilket känns spännande. Jag tyckte att hästen gjorde det bra senast på en knepig bana och hästen har i tidigare regi visat att han fixar lång distans på ett förtjänstfullt sätt. Läget går ju inte heller att klaga på så för mig är han ett kul tillskott på kupongen och jag blir inte alltför förvånad om han dyker upp i vinnarcirkeln på lördag. Fyra streck på hästarna 2, 3, 4 och 5.

V75 4: Klass 2, 2640 meter auto

Min rank: A:2,6 B:3,4,5,1 C:11,12,10 D:8,7,9

Spetsstriden: Favoriten 2 Defis Victory ser klart rapp ut och bör spetsa av egen kraft direkt. Självfallet körs han sedan i tät.

Analys: Roligt nog så avgörs även den lägsta klassen över två och ett halvt varv. Här ser vi hela V75 omgångens självklara snackhäst i Christer Otterströms obesegrade fyraåring 2 Defis Victory som du för övrigt kan läsa mer om om du klickar här. En smått osannolik historia där man inte trodde att mamman var dräktig. Hur som helst så har hästen inte ens varit nära att förlora hittills och då ledningen ligger inom räckhåll så är det svårt att tippa emot snackhästen som har bra vinstchans. Han lär dock bli utmanad på ett helt annat sätt nu när motståndet hårdnar och jag dubblar med det naturliga motbudet som kan få ett vettigt lopp.

Jag noterar nämligen att Thomas Dalborg åter sitter upp bakom 6 Final Jam som sett lysande ut i ny regi och med Kim Eriksson i loppet bakom en stark häst i 3 Bring Me Staro så känns det som att Thomas kan få god hjälp i loppet. Jag tror alltså att offensive Kim tidigt synar dödens med Bring Me Staro och att han pressar hårt på favoriten vilket då kan bjuda in Final Jam i matchen. Dalborg får ofta till det bra i loppen och han klarar sig fint i lördagskonkurrens. Två streck för mig alltså på 2 Defis Victory och 6 Final Jam.

V75 5: Lärlingslopp ston, 2140 meter volt

Min rank: A:15,5 B:13,8,6 C:3,7,11,2,14,4 D:10,9,12,1

Spetsstriden: Klar spetsfavorit är 6 Rouquine från början sedan hoppas jag på att skicklige Tino Ärling får iväg 5 Integrated som kan ta över och köra i spets i nästa skede.

Analys: Här kommer hela omgångens solklara höjdarlopp och jag jublade då jag såg propositionen med lärlingar och voltstart. ATG och ST tycks ha fallit till föga för herrar Stig H och Raffe i TV4 studion då dessa båda profiler är starkt uttalade motståndare till att lärlingar ska få starta med volt inom V75. I viss mån kan jag förstå dem då detta ju rubbar själva TV-sändningen med reklampauser och vad det innebär i och med att det ofta blir många omstarter här men det tillhör spelet tycker jag och öppnar ofta upp loppen ordentligt då de med sämre läge normalt sett gynnas mest av.

Tipset ger jag här till stabile Ville Karhualahti som kör startblixten 15 Twigs Voici som normalt sett bör vara först fram från tilläggsvolten. Det finns faktiskt att Vile kan braka fram och få överta spets om han skulle lyckas pricka helt perfekt då hästen är riktigt rapp i benen. I alla händelser så bör Twigs Voici få ett bra lopp och jag var ett tag inne på att chansspika henne men hon kommer trots allt från två galopper och då risken är stor för omstarter så sansar jag mig och garderar. Kommer hon till ledningen så tror jag hon bara vinner detta dock så tipsettan var inte svår att hitta.

Jag lyfter ändå fram Stefan Melanders 5 Integrated med bra kusk i Tino Ärling som ett tidigt bud. Jag går och väntar på att det ska lossna för Tarzans högoktaniga stall på riktigt då han har vansinnigt många fina hästar i stallet. De har emellertid inte varit till sin fördel på länge med några undantag men det känns bara som en tidsfråga innan Tarzan kommer att dominera på V75 igen. Integrated är given på kupongen trots det svåra femtespåret och det är den bästa hästen av de med framspår. Jag hoppas få se henne köras till spets nu för då blur hon svårslagen tror jag.

Mer betrodd blir Tarzans andra häst 13 Bear With Me som så klart är starkare men fjärdespår på tillägg med en kusk som inte vunnit på över ett halvår är tufft och här tvingas hon till jobb ute i spåren igen som det känns och det kan bli långt fram till de i min A-grupp. Hon får dock en markering på sin höga kapacitet och fina dagsform. Marcus körde dessutom ett mycket fint lopp med henne senast och det är en fördel att han känner hästen så bra.

Apropå bra kuskar så är ju Oskar J Andersson närmast överkvalificerad i dessa sammanhang. För mig så är Oskar rent av topp tio bland våra proffskuskar och en sanslös sulkytalang. Han är alltid vinstaktuell i dessa lärlingslopp och även om han inte kör bästa hästen här i 8 Kay Adams och läget är skräp så törs jag inte plocka bort honom. Ett rent kuskstreck följaktligen.

Femte och sista markeringen tillfaller rygg ledaren som bör vara 6 Rouquine med Oskar Kylin-Blom. Allt tyder på att Oskar omgående susar till spets då han sitter bakom solklare spetsfavoriten och sedan gäller det bara att välja rätt rygg. Jag tror alltså på att han släpper till Tino eller Ville och skulle luckan sedan komma till slut så kan det gå vägen från vinnarhålet. Fem streck blir det för mig på hästarna 5, 6, 8, 13 samt 15.

V75 6: Ina Scots Ära, Fyraåriga ston, 2140 meter auto

Min rank: A:6 B:4,12,9 C:8,10,7,5 D:1,2,3,11

Spetsstriden: Här ska det liksom inte vara något snack om annat än att offensive Per Nordström omgående brakar till tät med snabbe 4 Nimbus C.D och att hästen sedan körs i ledningen.

Analys: Här kommer en av Daniel Redens absoluta favoritpållar ut till start och jag talar om Pine Chip-sonen 6 Call Me Keeper som ju är brutalt bra när han är i form och en absolut kulltopp. Han möter här ett för honom ganska beskedligt motstånd då han är van att tampas med de allra bästa årskamraterna. Man såg redan i årsdebuten att Call Me Keeper är redo för en riktigt intressant säsong och han hade verkligen inte skämt ut sig om han hade startat under Elitloppssöndagen i fyraåringseliten. Nu har han ändå en mycket fin uppgift framför sig här och det var kanske ändå smart av Daniel att änta en vecka då han normalt sett ska ‘leka’ med dessa kamrater. På minussidan kan nämnas att han endast har ett lopp i sig och det var dessutom fyra veckor sedan så någon toppform håller han knappast men det ska heller inte behövas mot dessa hästar. Toppchans från dödens som jag läser loppet och spiken är given för mig.

Här har han främst den givne spetshästen 4 Nimbus C.D att slå då Per Nordström lär göra allt i sin makt för att göra livet surt för Call Me Keeper från ledningen. Nimbus C.D är ju betydligt varmare i kläderna och har varit igång i månader så där ser formstatusen bättre ut. Han ramlade undan från spets senast före en vasst avslutande Napoleon C.D och nu möter han en betydligt svårare motståndare än så. Nej, jag tror att Nimbus C.D i ledningen blir en mumsbit och att detta bara blir till ett synnerligen välbetalt träningsjobb för Daniel Redens blivande elithäst 6 Call Me Keeper som jag alltså lämnar ensam på kupongen.

V75 7: Bronsdivisionen, 2140 meter auto.

Min rank: A:1 B:6,8 C:5,3,12,4 D:9,10,11,7,2

Spetsstriden: Jag tror att Oskar Svanberg har bra möjligheter att svara upp ledningen från sitt innerspår med 1 Leonas Kaiser och förhoppningen är att han sedan kör i ledningen.

Analys: Ett rivigt bronslopp avrundar V75 omgången och jag håller här mina tummar för hemmahoppet Oskar Svanberg med hans 1 Leonas Kaiser som har hållit upp från innerspåret tidigare. Lita på att Oskar är lavad inför hemmapubliken. Vore verkligen kul om denne ambitiöse tränare fick hälsa till hemmapubliken från vinnarpodiet. Leonas Kaiser är effektiv i ledningen och jag räknar med optimal utrustning.

Bästa hästen är tveklöst Risto Airaksinens 6 Costatantisoldi som ju blivit något av en följetång inom vårt V75 spel. Det lustiga är att Risto satt upp den ena toppkusken efter den andra utan framgång och det var först när han själv satt upp i sulkyn som den duktige hästen fick vinna. Nu har det blivit Torbjörn Janssons tur att köra hästen och även om läget blev lite visset så ska han tillmätas stor vinstchans.

Jag tar med en riktig dunderskräll i Peter Untersteiners lägesmissgynnade 8 Search Launcher som ju står fullständigt perfekt inne här. Som helt ostreckad är han intressant för mig och Peter är ju dessutom en mycket skicklig kusk. Han kommer närmast från en enkel med snygg seger på Tingssryd och jag hoppas nu på tredje årssegern på fyra försök.

Däremot chansar jag bort den tidige storfavoriten 5 Finish Future då jag alltså hoppas på att Oskar Svanberg går för seger från spets med min tipsetta 1 Leonas Kaiser. Om Jorma tvingas spela högerytter i dödens här så känns Finish Future iskall på liret och jag nöjer mig med hästarna 1 Leonas Kaiser, 6 Costatantisoldi samt 8 Search Launcher på min kupong.

Nästa aktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG DD torsdag 1 maj 2014.

Maj 29

DD tips till ATG 29 maj 2014 Jägersro utgår

Jag skulle nu behöva klona mig känner jag då min tid inte alls räcker till den här veckan. Jag tvingas till prioriteringar jag egentligen inte vill behöva göra då det är mer än vanligt på jobbet samtidigt som ATG kör V75 var och varannan dag nu. Jag väljer istället att rikta huvudfokus åt V75 Mantorp istället. Av det skälet så utgår mina sedvanliga travtips till dagens dubbel idag på Jägersrotravet. Jag vill ändå varna för Thomas Uhrbergs formkort 9 Young Farmer som jag tror har vettig chans i DD 1 idag. Jag får helt enkelt se hur det situationen ser ut inför morgondagen vad gäller DD tips. Ha nu en bra dag och framför allt helg! På återseende.

Nästa tipsaktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG V75 lördag 31 maj 2014.

Maj 28

V75 tips till ATG onsdag 28 maj 2014 Åby

Denna onsdag har ATG valt att köra Åbytravets V75 istället för V86 vilket känns som klar överkurs i min bok. Dubbla V75 omgångar under Elitloppshelgen gör att många nu är proppmätta på konceptet och omsättningen lär inte bli så vansinnigt mycket högre än om det hade körts om en vanlig V86-omgång då den säkert hade överstigit 20 miljoner med så fin sport på menyn. Jag dröjer mig först kvar lite vid den gångna helgen som ju var fullständigt magisk på så många sätt och den kan bara beskrivas som en formidabel succe och när man nämner själva Elitloppsfinalen som helgens antiklimax då det blev till ett helt vanligt Valla-lunklopp så säger det ändå något om hur strålande bra allt övrigt var. Rekordomsättning och stor publikökning. Möjligen kan man nu komma upp i 30 miljoner men det man vinner på karusellerna riskerar man att tappa på gungorna och folk kanske nu istället håller igen på insatserna på lördagens riktiga V75 omgång på Mantorp är jag rädd för. Tiden är knapp denna travintensiva vecka så vi går rakt på V75 analysen istället.

V75 tips ATG onsdag 28 maj 2014 Åby

Avdelning 1: A:2,5 B:10,1,4,3 C:9,6,8 D:7.11.12
Avdelning 2: A:9,6,10 B:2,1,11 C:7,4 D:5,3,8
Avdelning 3: A:2 B:5,4,1 C:3,6,7 D:9,10,8
Avdelning 4: A:2,5 B:6,1,12 C:3,4,11,10 D:8,9,7
Avdelning 5: A:3,8 B:5,11,1 C:9,13,15,12 D:2,7,4,10,6,14
Avdelning 6: A:6,8 B:1,5 C:7,13,12,15,2 D:11,9,14,10,4,3
Avdelning 7: A:4 B:2,5,9 C:6,1,7,3 D:11,8,12,10

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Drottning Silvias Pokal, ston 2140 meter auto.

Min rank: A:2,5 B:10,1,4,3 C:9,6,8 D:7.11.12

Spetsstriden: Det ser ut att bli en vildsint spetsstrid i detta lopp där jag säger fördel Ulf Ohlsson och 2 Nissan Broline de första metrarna. Sedan tror jag att chefen Peter Untersteiner tar över med 5 Neona Princess i nästa skede och hon körs sedan i tät. Snabb ut är även 3 Air Frame men tror inte hon tar en längd sida vid sida. Du kan för övrigt höra Björn Goops tankar om det om du klickar här.

Analys: en mycket fin upplaga av Drottningens pokal inleder V75-spelet denna onsdag och jag går all-in på formstallet Peter Untersteiner och låser på hans båda märrar i loppet. Utifrån min uppfattning om hur spetsstriden kommer att utspela sig så känns det givet att lösa loppet med streck för 2 Nissan Broline och 5 Neona Princess då de båda såg mycket fina ut i sina respektive försöksheat. Om vi börjar med min tipsetta 2 Nissan Broline så var hon mycket rask ut och spetsade i det heat där stall Kenny hade sin fantastiska fjolårsdrottning 10 D’One till start. Nissan Broline kunde emellertid mycket enkelt rinna ifrån den dödenstravande D’One till slut och hon var kalasbra. Denna gång ser jag ett annat scenario framför mig då jag tror att Ulf Ohlsson istället väljer att släppa till stallkamraten 5 Neona Princess och att man istället tar chansen via openstretch vilket kan bli klockrent då det lär bli bra fart på tillställningen här. Given tipsetta och även kuskbytet känns intressant.

Jag kan dock omöjligt stå över chefen Peter Untersteiners egen uppsittning 5 Neona Princess då hon troligen sitter i ledningen då vi går ut på första långsidan. Detta har visat sig vara en mycket effektiv flicka och kommer Peter bara till spets med henne så är det utan tvekan hästen att slå för övriga. Det som gör att jag ändå ger tipset till stallkamraten 2 Nissan Broline är att det lär bli bra tryck på tillställningen här och om Neona Princess blir pressad hela vägen så tror jag mera på min ide i rygg ledaren här. Skulle däremot Peter få dämpa tempot en bit så blir märren mycket svårpasserad. Jag streckar även henne.

Däremot väljer jag att stå över Roger Walmanns makalösa 10 D´One trots att hon är den häst som visat mest kapacitet. Jag tycker att det känns fel att göra henne till favorit från det knepiga spåret när motståndet är så tufft. Du kan läsa en intervju med Roger om du klickar här. Jag står trots det över superhästen nu och streckar endast 2 Nissan Broline och 5 Neonas Princess.

V75 2: Stolopp, 1640 meter auto

Min rank: A:9,6,10 B:2,1,11 C:7,4 D:5,3,8

Spetsstriden: Hästarna på de båda innerspåren är ganska tröga så 3 Patricia Hastrup tar sig förbi dem. Först fram att överta tror jag att Johan Carlfjord är med 6 Clara R.C som sedan körs i tät.

Analys: Ytterligare ett stolopp men av väsenligt lägre klass. Loppet blev inte fullt anmält och verkar klart ojämnt. Jag streckar de tre bästa hästarna och hoppas att någon sv dem infriar trots ganska tråkiga utgångslägen. Den som lyser klarast i sällskapet är tveklöst Roger Walmanns nya 4-åriga jänkare 9 Curtsy Hanover och hon var riktigt vass senast. Äldre systrar emot nu i kombination med bakspår på Åby gör dock att jag vill gardera henne. Första rösten får hon dock tillsammans med Örjan Kihlström som är grymt säker från bakspåren. Känns som att denna fina märr kommer att braka rakt upp i stoeliten inom några månader om hon bara får vara fräsch och skadefri.

Första garderingen ges till min spetsfavorit 6 Clara R.C som alltså bör kunna ta sig till tät i avsaknad av andra startraketer. Hittar hon bara dit så kan hon absolut gå segrande ur detta lopp tillsammans med sin följeslagare Johan Carlefjord. Hon var fantastisk bra vid segern näst senast men lite blekare vid senaste loppet varför jag ger tipsettan till Örjan. Givet streck dock på trolig ledning och spår sex är bättre på Åby än på många andra banor då doseringen är generös där.

Mitt tredje och sista streck får Lars Fribergs 10 Stylish Hanover som nog är fältets formstarkaste häst i vart fall. Läget sätter självfallet ner chanserna en del men jag vill ändå inte stå utan henne imorgon i detta lopp. Hon visade riktigt fin löpskalle senast när hon kontrade till seger och Stylish Hanover vill verkligen vara först i mål. Skulle Jorma hitta ett utvändigt slägläge åt henne så kan hon bli tung att stå emot till slut här. Tre hästar höjer sig alltså lite över resten här oxh jag streckar alltså 6 Clara R.C, 9 Curtsy Hanover samt 10 Stylish Hanover och räknar med fina möjligheter att överleva loppet.

V75 3: Algot Scotts Minne, eliten, 1640 meter auto

Min rank: A:2 B:5,4,1 C:3,6,7 D:9,10,8

Spetsstriden: Från ett passande startspår så tippar jag att Örjan Kihlström trycker av 5 Magic Tonight mot spets men utgår sedan från att sansade Örjan sätter sig nöjd i vinnarhålet när Veijo Heiskanen kör till med trolige favoriten 2 Solvato som sedan spårar fortsättningsvis.

Analys: I årets upplaga av Algot Scotts Minne så får vi säkerligen se en barfotadansande Olympiatravsvinnare tjusa hemmapubliken. Jag talar naturligtvis om Veijo Heiskanens fantastiske 2 Solvato som jag och många med mig gärna hade sett i Elitloppet på Solvalla. Hästen har visat sig lovande med skor på hovarna men jisses så bra han var när dessa skruvades ur hovarna! Han fick övriga Sveigeeliten i Olympiatravet att se ut som ett gäng statister i ett lunchlopp på Åmålstravet. Förvandlingen var närmast total när skorna rycktes och jag tror fortfarande att han hade haft hyggliga vinstmöjligheter i Elitloppet. Här ser ju motståndet minst sagt enklare ut och det är väl egentligen bara en häst att frukta nu då Walmanns 5 Magic Tonight står på startlinjen. De båda möttes senast på Charlottenlunds bedrövliga banunderlag och där var Solvato den som jag tyckte lyste klarast som fyra efter en dryg sista kurva som första häst i tredjespår. Detta trots att Magic Tonight kom in som trea i storloppet Copenhagen Cup. Jag tar här ställning för Veijos 2 Solvato och utgår från att han går utan skor på hovarna. Är han anmäld med skor så kan nog Solvato lika gärna stanna kvar i stallet och då är det bara att spika emot honom med värsta motbudet. Jag är verkligen tacksam för att vi har ett bättre fungerande system än danskarna vad gäller skoanmälan då det var en ren fars på Charlottenlund senast då ingen visste om Solvato gick med skor eller inte när starten gick. Veijo hade sagt att hästen skulle gå med skor inför det loppet men sedan ändrades detta flera gånger fram till och tillbaka innan start under dagen och det var bra att han inte vann när spelarkåren hånas på detta nonchalanta sätt. Det är ju vi som betalar och åtminstone min betalningsvilja urholkas rejält av sådant trams. Nu är jag väl medveten om att Veijo inte bröt mot några regler då man inte behöver anmäla skobalans i Danmark så han ska egentligen inte lastas för detta och problemet är ju väsentligt större här hemma då somliga satt det i system att säkerhetsanmäla sina hästar utan skor trots att avsikten aldrig är att köra dem barfota. Utmärkt att ST för dagen undersöker denna fråga för nuvarande upplägg fungerar inte alls som det var tänkt.

Värst emot är självfallet Örjan Kihlström med den trolige favoriten 5 Magic Tonight där det alltså står spets och släpp i programmet och går Solvato med skor så spikar jag istället Mgic Tonight som bör vinna enkelt då. Magic Tonight kan även bli riktigt farlig från vinnarhålet då Örjan drar i vänstertömmen in på upploppet och går ner på openstretch. Ingen har väl annars glömt Magic Tonights makalösa uppvisning på Färjestad då han dundrade runt pä den makalösa tiden 1,09,5 vilket alltså var vinnartiden i Elitloppsfinalen. Jag tror ändå lite mer på hemmaekipaget denna dag och singlar alltså en barfotaspringande 2 Solvato men kolla för guds skull barfotalistan först!

V75 4: Öppen klass, 2140 meter auto

Min rank: A:2,5 B:6,1,12 C:3,4,11,10 D:8,9,7

Spetsstriden: Solklar spetsfavorit i Conrad Lugauers 2 Blue Motion men han brukar släppa med den hästen och då är endast ryggen på Johnny Takters 5 Happy Days aktuell. Tror på den senare i tät vid 500 meter.

Analys: Ytterligare ett ojämnt lopp där de två främsta hästarna dessutom begåvats med alldeles ypperliga startspår. Jag hoppas på att få se en openstretchvinnare här i Conrad Lugauers startvessla 2 Blue Motion som strålar av form och jag har nu en god känsla för att Blue Motion kan få sätta dit nosen först efter att han har radat upp några andraplatser på slutet. Conrad Lugauer har alldeles utmärkt form på sitt stall för dagen och Blue Motion motsäger inte heller det alls då han ser lika fin ut som Corads vinnare under Elitloppshelgen. Rolig tispetta som inte blir favorit.

Ändå så vågar jag inte dissa Micael Lönborgs segerstaplare 5 Happy Days då han ser ut att bli släppt till spets här. Johnny Takter är ju dessutom fältets allra bäste kusk just vad gäller rattandet på Åbys bana som är så speciell. Takter spelar här i en egen liga enligt mig och han använder de båda innerspåren på ett mycket raffinerat sätt som i hela sin taktik under loppet. Här finns en uppenbar risk att han stryper tempot på ett sådant sätt att ingen sedan kan följa med i Haddy Days vassa avslutning i loppet och det är enkom på den farhågan som jag tar med honom. Hoppas dock att han förlorar till min tipsetta då Blue Motion rensar bra på spelet.

Där bakom så har även Anders Svanstedt en fin häst till start i femårige valacken 6 Valentino Gowan som sett mycket fin ut i de två starter han gjort för sin nya tränare. Valentino Gowan verkar startsnabb och skulle Johnny inte klara av att ta emot Anders så kan ha kanske utmana till slut. Jag väljer ändå att låsa loppet med duon 2 Blue Motion och 5 Happy Days då dessa känns hetare från vinnarjålet respektive spets.

V75 5: Diamantstoet, 2140 meter volt

Min rank: A:3,8 B:5,11,1 C:9,13,15,12 D:2,7,4,10,6,14

Spetsstriden: Jag bygger tipset på att Stefan Söderkvist prickar från lämpliga spår tre med 3 Barbie Blou och att han sedan väljer att gasa på i täten. Andra startsnabba ekipage är 7 Dena Egypt samt intressanta 1 Glamour Håleryd som i och för sig inte visat startsnabbhet men voltexperten Johan Untersteiner kanske kan ändra på det?

Analys: Riktigt skoj att åter få se ett försök av Diamantstoet på V75 menyn. Detta är alltid bra spellopp och det finns många faktorer att väga in när man ska placera sina streck. Jag tar hela fem pållar här men känner mig ändå långt ifrån säker på att ha vinnaren med bland dessa. Tipsettan får 3 Barbie Blou med Stefan Söderkvist efter viss tvekan då han gäller som min knappa spetsfavorit i detta vidöppna lopp. Spets brukar som regel vara lite extra värdefullt just i stoloppen av någon anledning. Möjligen är stona lite mer beroende av att känna att de är först och leder. Det är åtminstone min känsla efter snart två decennier som gravt travintresserad. Nu får jag väl Gudrun Schyman på mig men det struntar jag i…

Nästa häst är Peter Untersteiners högkapabla 8 Gila Håleryd som nog ‘bara vinner’ detta lopp om man tar sig ut. Klart bästa hästen på startvolten och hade nog haft hyggloga chanser även om hon hade startat 20 meter bakom. Det som talar mot henne är självfallet startspåret där det behöver lösa sig så att hon kommer ut i någorlunda god tid för att hinna agera. Om Peter bara tråcklar sig ut så tror jag att han omgående sänder fram henne och får överta spets och då blir hon mycket svårslagen. Givet streck.

Jag vill även ha med Li Hanne’s duktiga 5 Erica trots att spåret är närmast katastrofalt dåligt för henne. Jag taxerar chansen till felfri avgång som fifty-fifty för Torbjörn Jansson. Skulle han lyckas få iväg henne i rätt gångart så duger hon gott i detta sällskap annars och tror i te att hon blir speciellt hårt spelad heller.

Nästa häst blir för mig Flemming Jensens femåringa 11 Spurs Rain som för övrigt är den enda hästen på tilläggsvolten som kittlar mitt intresse. Flemming är för sin del en av de där riktiga expertkuskarna på Åby som verkligen tagit in den speciella taktik som krävs för att vara framgångsrik här. Han kommer väldigt ofta rätt på det och han kan absolut vinna detta med sin duktiga märr. Klart intressant streck.

Jag gilla kuskbytet på Peter Untersteiners andrahäst 1 Glamour Håleryd där sonen Johan Untersteiner nu sitter upp. Glamour Håleryd har väl i och för sig inte visat upp några startsnabba tendenser så här långt men med voltexperten Johan som kanske hon kommer iväg oväntat bra. Spåret är i alla händelser grymt positivt och hon kan sitta i vinnarhålet eller tredjepar invändigt och ska bli intressant att följa hennes framfart därifrån imorgon kväll. Kul skrällmarkering från formstall. Fem hästar för mig: 1, 3, 5, 8 samt 11.

V75 6: Öppen klass, 2640 meter volt

Min rank: A:6,8 B:1,5 C:7,13,12,15,2 D:11,9,14,10,4,3

Spetsstriden: En mycket svårbedömd spetsstrid möter oss här men tror att herrar Lugauer och Takter kan öppna bra med 1 Sir Mathijs respektive 5 Zanimede. Alla lär dock vilja släppa till favoriten 6 Monte Major i nästa skede när Flemming Jensen kör till och tar över.

Analys: Ett intressant långlopp för både hingstar och ston med tilläggsvolt och detta är kvällens klart häftigaste tipsutmaning om jag får säga min mening. Spontant så känns propositionen gynnsam för starthästarna och jag väljer faktiskt att starta med att rensa bort de hårdare tilläggshästarna av det skälet. Klar favorit blir Flemming Jensen med distansgynnade 6 Monte Major som ju gjort det riktigt bra för den danske tränaren. Spåret är perfekt och även om han inte spetasr av egen kraft så bör han lättvindigt få överta täten i våg två. Sedan måste segerchansen vara riktigt bra för Flemming Jensen som får tipset.

Jag vill dock gardera då det trots allt kan strula och han ställs mot några klart dugliga kamrater denna onsdagkväll. Nästa streck ger jag till Stefan Perssons 8 Zonguldak som är minst lika bra som favoriten och där formen absolut på topp för dagen. Läget så klart inte kul för en stark och oöm häst att vara instängd och utlämnad från början men hittar bara Stefan ut så blir det åka av. Given markering på Zonguldak.

Jag vill även ha med mina båda initiala spetskandidater och börjar då med Conrad Lugauers 1 Sir Mathijs som ska ses med lite skrällchans om han lyckas hålla upp ledningen från start för att sedan släppa till favoriten och ta chansen via openstretch. Inte alls lika bra häst som Monte Major men kan som sagt få drömresan i rygg ledaren och den positionen är mycket vilsam och då kan spurten bita bra när Conrad går ner på openstretch.

Utifrån exakt samma scenario streckar jag även Hans Crebas åttaåring 5 Zanimede som räknas med chans om Johnny Takter prickar från start och spetsar för att släppa till Flemming Jensen. Tacksamt lite streckad häst. Fyra markeringar för mig alltså på hästarna 1, 5, 6 och 8.

V75 7: Konung Gustaf V:s Pokal, öppen klass 2140 meter auto

Min rank: A:4 B:2,5,9 C:6,1,7,3 D:11,8,12,10

Spetsstriden: Snabbast från början är troligen Fredrik Persson med 3 Boys Going In som var mycket förbättrad utan skor senast. Utmaningen ligger i att ta sig förbi den tidige favoriten 2 Rolex Bigi vilket jag tror att man klarar. I nästa skede kan Veijo Heiskanen ta över med 4 Amazing Man.

Analys: I Kungapokalen ser vi Anders Svanstedt stå med det tidiga favoritskapet vilket förvånar mig en del. Jag tyckte nämligen att Veijo Heiskanens 4 Amazing Man var den häst som verkligen stod ut från övriga då försöksheaten avgjordes. Han gjorde verkligen skäl för namnet och såg helt ‘Amazing’ ut. Det lyser klass om denna häst och jag ger Veijo goda chanser att vinna detta lopp fån dödens om han skulle få svar om ledningen i våg 2. Om det blir som jag misstänker så sitter alltså Fredrik Persson i spets in i första kurvan med duktigt 3 Boys Going In och då bör Veijo få överta spetsen då Frdrik är en mycket försiktig kusk som oftast släpper vid press. Kommer Amazing Man till tät så blir han kollosalt svårslagen. Blir det dödens däremot så kan han vara sårbar även om jag tror mest på honom även då. Singlas av mig på sin skyhöga klass samt en bra Åbykusk.

Värst emot är trots allt en barfotadansande 3 Boys Going In även om Fredrik Persson inte alltid får till de där sylvassa styringarna och i synnerhet inte på Åby där han oftast hamnar helt fel på det. Denna gång står han ändå så pass bra till att han borde sitta perfekt till direkt i loppet med spetsen inom räckhåll. Tar han sig bara förbi invändige 2 Rolex Bigi så kan han sedan släppa till bästa hästen 4 Amazing Man och ta chansen via openstretch och då kan han till och med hota Veijos värsting därifrån. Jag litar dock inte på kusken till den grad att han får ett streck av mig här även om Boys Going In var ruggigt förbättrad senast.

Favorit ser alltså Anders Svanstedt tacksamt nog ut att bli med segerstaplaren 2 Rolex Bigi och visst kan även han vinna då det är en klart bra häst. Det är bara det att han nu möter en pålle som ser ännu bättre ut och jag är personligen mycket tacksam om streckfördelningen står sig så att Veijo och min spik 4 Amazing Man slipper favorittrycket.

Nästa aktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG DD torsdag 29 maj 2014.

Maj 27

Björnkollen inför V75 Åby 28 maj 2014

I populära Björnkollen delger Björn Goop oss sina tankar inför V75 omgången på Åby 28 maj 2014. Björnkollen har kommit att bli till det kanske allra mest omtalade videoinslaget inför V75 på senare tid då vi även får lära oss mycket om själva travsporten i dessa inslag. Vältaligt, påläst och underhållande. Rekommenderas verkligen!

Björnkollen V75 Åby 28 maj 2014

Publiceras med tillstånd från Kanal 75 och Björn Goop

Maj 27

Videotips inför V4 / V5 Bergsåker torsdag 29 maj 2014

Här bjuder Bergåkers utmärkte tipsexpert Börje Andersson återigen på en synnerligen gedigen genomlysning, denna gång av V4 / V5 Bergsåker torsdag 29 maj Bergsåker. Fantastiskt trevligt inslag med upploppsbilder, tränarintervjuer och bra travtips. Stark rekommendation!

Publicerad med tillstånd från Bergsåkerstravet

Maj 27

V75 intervju onsdag: Roger Walmann

image

Roger Walmann tränar favoriten i Drottning Silvias Pokal. Foto av Lars Jakobsson

En häst som ligger extra nära hjärtat.
För Solvallatränaren Roger Walmann är D’One mycket riktigt ”The One” som ordleken med namnet betyder.
D’One blir favorit i Drottning Silvias Pokal med nära miljonen i förstapris under Extra V75 på onsdagen.

En topphäst i mycket bra författning från ett knepigt spår. Ungefär så kan man sammanfatta det Roger Walmann har att säga inför de fyraåriga stonas kungliga lopp på onsdagen.
Solvallatränarens favorit blir också spelarnas favorit i Drottning Silvias Pokal som inleder den extrainsatta V75-omgången på Åby.
D’One har världsrekordet för treåriga ston över medeldistans med bilstart. I höstas travade hon 1.12,9 vid seger på Solvalla och ett par starter efter bärgade hon segern i de treåriga stonas stora uppgörelse Svenskt Travoaks.
Roger Walmann är något av nyckeltränare under onsdagens Extra V75. Han har fem fina hästar med sig varav tre startar i drottningens pokallopp.
- Bästa chansen av de tre? Jag kan inte sticka under stol med att jag har min förkärlek för D’One som nog är den bästa i den trion, säger Solvallatränaren.

Sjuk i påskas
Roger Walmann tippar att stoet också är stallets bästa chans i omgången.
Trav är trav, kors i taket och inget är säkert på förhand. Men så är det.
- Ingenting är ju ”normalt” och egentligen kan vi inte sia något på förhand i travet. Men det känns bra i alla fall. Årsdebuten blev ju senarelagd då hon fick hög feber och var jättesjuk i påskas då vi skulle ha startat. Sådant kan ha dragit ner henne. Men jag var nöjd med det jag såg i kvalet och årsdebuten att jag måste tro på henne ändå. Normalt sett bör hon ha gått framåt och hon känns också mycket fin i träningen.
Vad tror du om formen så här i årets andras start?
- Den är närmare 90 tänker jag. Kanske det inte räcker för att vinna nu från det här läget men jag vill gärna tro på den här hästen. Och hon brukar kunna göra loppen på egen hand. Som det känns kommer vi med en häst i näst intill toppform och planen är att hon ska gå barfota runt om den här gången.
Vad säger du om dina andra hästar i loppet, Mellby Briolett och Blue Martini Ås?
- Det är egentligen hårfint om chanserna mellan D’One och Mellby Briolett då den senare ju har läget och helt andra förutsättningar om det skulle bli stiltje i loppet. Innerspåret är bra då vi har open stretch på Åby och hon kan vara långt framme. Hon var jättefin i kvalet och går barfota som vanligt. Läget talar emot Blue Martini Ås men med klaff är hon långt framme då hon ju är väldigt snabb på en kortspeed. Hon är ingen häst som trivs barfota.
Stallet har fina chanser överlag. Curtsy Hanover (V75-2) har gjort tre starter i Sverige och visat sig riktigt kvick. En av de speedigare du har just nu?
- Ja, det tror jag. Hon står lite hårdare inne nu än normalt men ston är ston och jag tror inte att hon är så mycket sämre än de andra. Men det måste klaffa lite grand då hon inte kan gå fram och göra loppet själv.
Slutligen Magic Tonight (V75-3) som ni fick en inbjudan till Elitloppet med. Men ni valde att stå över?
- Det var ett självklart beslut och vi hoppas att det kommer fler chanser. Vi var väldigt nöjda med honom i Köpenhamn (Copenhagen Cup) och han har varit fin efteråt hemma och är en av dem som ska räknas. Jag tror nog att Örjan kommer att prova för ledningen, men om han kommer dit och vad som händer om det blir spets med press och så…ja allt är oklart då alla dessa hästarna är så ruggigt jämna. Han får återigen jänkarvagn och går barfota.
Men bästa chansen i Extra V75 tror du D’One har ändå?
- Jag gillar alla hästar jag har med mig på onsdag men som ni förstår har jag en förkärlek för D’One.

Mikael Wikner

 

Publicerad med tillstånd från Kanal 75

Maj 27

DD tips till ATG 27 maj 2014 Eskilstuna

Tisdagens V64 och dagens dubbel hämtar vi från Eskilstuna travbana där vi har ett sprinterlopp och ett stolopp över full distans att lösa. Man hamnar givetvis lite i kläm mellan Elitloppshelgen och morgondagens extrainsatta V75-omgång på Åby men jag gör ändå en liten ansats mot de två sista loppen som ingår i dubbeln. Det ser ut att bli ok väder ikväll så banan ska säkerligen bli fin med valfri balans.

DD -förslag 27 maj 2014 Eskilstuna

DD 1: 1 You Talking To Me
DD 2: 1 Sophias Blush

Spelas för 50 kronor

Avdelning 1 ATG Dagens Dubbel 27 Maj 2014

Min rank: A:1 B:5,2,10,3 C:4,6,12,7,9 D:11,8

Spetsstriden: Jag hoppas och tror att Björn Goop kan svara upp ledningen från sitt innerspår även om det är knepigt med just det spåret på Sundbyholmstravet. 1 You Talking To Me är ändå klart snabb bakom bilen och han bör kunna ta emot dem tycker jag. Utmanas främst av 3 Fantoccini och 5 Micciano Lung.

Analys: I detta sprinterlopp så tror jag mycket på Elitloppskusken Björn Goop och hans 1 You Talking To Me då spetsen ligger inom räckhåll. Sulle han mot förmodan bli överflyglad av något av mina motbud i spetsstriden så finns ju alltid pappa Olle Goop med i loppet med stallets andrahäst 6 Umbria som då kanske kan ‘skapa’ en lämlig lucka så att Björn ändå kan slinka ut i andraspåret. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om så sker. I alla händelser så tror jag mest på 1 You Talking To Me och väljer att spika denne i ett lopp som annars ser riktigt öppet ut.

Värst emot kan färske V75-tvåan 5 Micciano Lung vara från ett passande utgångsläget och med vass kusk i Carl-Eric Lindblom. Han skrällvann just på Färjestad näst senast påen 11-tid och ska räknas tidigt på det. Jag litar dock på att Björn hänger dit min spik 1 You Talking To Me.

Avdelning 2 ATG Dagens Dubbel 27 maj 2014

Min rank: A:1 B:10,9,5 C:3,11,8 D:7,2,6,4

Spetsstriden: Även i den andra avdelningen säg jag fördel innerspåret och nu är det rutinerade Erik Adielsson som sitter bakom snabba 1 Sophias Blush som ska försöka hålla ut främst 5 Aloe Vera och 6 Renate Bowl men det trorjag att Erik fixar.

Analys: Rena rama mönstertipset idag alltså då jag lirar dubbelslag 1 mot 1 på DD. Så snabb ut som Stig H Johanssons 1 Sophias Blush är så tror jag inte ens att blixtsnabba 5 Aloe Vera tar en längd på henne. Aloe Vera är lärlingskörd nu vilket kan vara ett litet frågetecken medan Erik Adielsson är hur cool som helst. Stallformen är riktigt skaplig hos Stig H Johansson för dagen och Sophias Blush duger alldeles utmärkt i detta sällskap nu när de värsta konkurrenterna fick trista bakspår. Jag lämnat henne ensam på mitt DD förslag.

Klart svårast emot och bästa hästen är Claes Svenssons 10 Örbäckens Cruella som ju både varit nere i Frankrike och dessutom hunnit bli hårt spelad i stoeliten. Hon är alltså van värre motstånd än detta och kan absolut utmana mon vinnare i loppet på Claes hemmabana. Som brakfavorit känns hon dock oisntressant för min del eftersom jag spelar med den troliga favoriten i den första DD avdelningen som jag litar på Erik Adielsson och spikar 1 Sophias Blush på scenariot ledning runt om.

Nästa tipsaktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG V75 28 maj 2014.

Maj 26

V75 intervju: Christer Otterström om Defi’s Victory

image

Defi’s Victory är obesegrad och vid tre av segrarna har lärlingen Maxime Marais suttit i sulkyn. Foto av Lars B Persson

Fyra starter – fyra överlägsna segrar.
Defi’s Victory vet inte hur det känns att förlora och lördags V75-debut är ett led i matchningen mot Svenskt Travderby.
- Utan att kunna motståndet exakt så skulle jag bli ganska besviken om han inte vinner, säger entreprenören och Åbyamatören Christer Otterström.

Det ska väl sägas direkt. Christer Otterström är en optimist och en kille som hellre ser möjligheter än hinder. Trots att han haft framgångar och tagit fram hästar som till exempel kungapokalsvinnaren Knockout Rose så tvekar han inte en sekund när han utnämner Defi’s Victory som den största talangen hittills i stallet.
- Han har bara startat fyra gånger och han är i alla fall den bästa i det här läget om jag jämför med mina tidigare hästar. Han har hittills bara joggat. Vi vet ingenting om maxnivån ännu, säger Crister Otterström.

Överraskande föl
Defi’s Victory är en ren Christer Otterström-produkt med egna hingsten Samuel Oaks som pappa och egna uppfödningen Defi de Rose som mamma.
- Det är en ganska speciell story när han föddes. Vi hade ingen aning att märren var dräktig. Vi visste förstås att vi försökt betäcka henne, men när hon kollades upp så fick vi beskedet att det inte tagit sig och vi utgick förstås från det. Vi anade ingenting in i det sista, hon hade varit ganska tunn även med sina två tidigare föl och när hon blev lite tjockare på vårkanten trodde vi det berodde på färskt gräs i hagen. Sen ringde en granntjej och gratulerade till en fölunge. Ja, tack sa jag, men det var ju för tre veckor sedan. Nej, den här är inte tre veckor, bedyrade grannen.
- När vi kom till hagen fann vi ett nyfött litet hingstföl. Märren hade skött allt själv där i hagen. Det var en fin solig dag, berättar Christer Otterström och skrattar åt minnet.

Opererades flera gånger
Den lilla fölungen växte på sig och visade tidigt talang och anmäldes därför till premiechansningen som innebär att han har chans på dubbla prispengarna i de största klassiska årgångsloppen. Men som tvååring upptäckte man att Defi’s Victory hade lösa benbitar och han opererades.
- Jag skickade honom till Timo Nurmos som treåring, hästen fortsatte att visa talang men så började han dra ett bakben. Men det var inte så konstigt för det visade sig att hade flera lösa benbitar som man missat vid första operationen. Det blev ny operation och därmed missade han hela treåringssäsongen, berättar Christer Otterström som även valde att ta hem hästen och träna själv igen.

Ungdomar hjälper till
Christer Otterström tränar sina hästar på Stora Långared Säteri utanför Vårgårda, ett ställe som han köpte för snart 20 år sedan och renoverade.
Förutom hästarna driver entreprenören Christer Otterström även annan verksamhet på gården.
- Vi har ungdomsverksamhet som bisyssla och ungdomarna är med och kör fort med Defi’s Victory och de andra hästarna. Det handlar om ungdomar med lite tråkiga hemförhållande, som hamnat lite snett på det av olika anledningar men oftast utan egen förskyllan. Vi har runt tolv ungdomar mellan 16-21 år, men de flesta av dem är 17-18-19. Hela konceptet bygger på att de ska lära sig ta hand om sig själva med allt vad det innebär. Vi har även en egen skola på gården för dem som drivs i kommunens regi.

Otrött i mål vid segrarna
Defi’s Victory har inlett karriären strålande och vunnit samtliga sina fyra starter hittills överlägset.
- Jag har som sagt var haft några riktigt bra hästar tidigare men den här är komplett och känns extremt okomplicerad. Det känns som att han kan springa på vilken balans som helst. Han gör det otroligt enkelt och är som ett lås. Han har både speed och styrka. Han har vunnit så enkelt och ändå har vi aldrig ryckt tussarna eller knappt manat på honom. Det var väl en gång som Maxime manade på honom lite in mot upploppet och då bara lämnade han de andra.
Lärlingen Maxime Marais jobbar hos Christer Otterström och är den som kört i Defi’s Victory vid tre av segrarna. Senast på Åby anlitades proffskusken Stefan Söderkvist som även kör nu på V75.
- Stefan sa att han inte körde någonting senast utan satt bara och höll honom. Hästen har varit helt otrött efter varje start. Enligt Maxime är hästen jobbigare i transporten hem från tävlingarna än när de åker dit, berättar Christer Otterström.
Vad tror du om lördagens uppgift från spår 2 bakom startbilen i V75-4?
- Han har visat att han är väldigt snabb från start. Jag tror att han tar spets. Utan att kunna motståndet exakt så skulle jag bli ganska besviken om han inte vinner. Jag hoppas det inte låter dumt för jag ville inte framstå som kaxig, säger Christer Otterström.

Drömmer om en gul derbykavaj
Christer Otterström har fått travintresset via blodet och hans pappa ägde bland andra Ocos som vann Svenskt Traderby med Sören Nordin 1972.
- Pappas bäste kompis hette Tore Larsson och han fick ju också vinna derbyt med sin Queen L. Så både pappa och Tore fick en gul kavaj och det är väl det jag också hoppas på och drömmer om. Eftersom Defi’s Victory kom igång så sent är derbyt det enda vettiga målet av de stora fyraåringsloppen. Det är derbydistansen nu på lördag och lite tuffare motstånd, men vi måste härda honom lite om vi ska nå drömmen, säger Christer Otterström.
Men Åbyamatören missar själv V75-festen på Mantorp.
- Ja, jag har en massa olika projekt och företag och jag reser till USA nu på onsdag och blir borta en vecka. Men jag följer förstås V75 på ATG Live och kommer inte missa loppet. Maxime och några av ungdomarna kommer att sköta det praktiska med hästen och jag vet att det kommer att gå bra.

Lars-Ove Pettersson

 

Publicerad med tillstånd från Kanal 75

Maj 26

V75 intervju onsdag: Per Nordström skjuter skarpt i Kungapokalen

image (69)

Djali Boko och Per Nordström i frontposition i ett lopp på Solvalla i fjol. I Kungapokalen på onsdag testas ett annat upplägg. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Travfolket laddar om för nästa stora travfest.
Onsdag är det Extra V75 på Åby med finalerna av Konung Gustaf V:s pokal och Drottning Silvias pokal.
Per Nordström tycker att han har en riktig skjutare i Djali Boko i kungapokalen.
-Det är ett jättestort lopp att vinna och jag vet att jag har häst till det!

Solvalla samlar sig efter Elitloppet i veckan och V86-spelet utgår. I stället vankas V75 på Åbytravet på onsdag – en extrainsatt V75-omgång med finaler i två kungliga unghästlopp med vardera 902 660 kronor i förstapris.
Drottning Silvias pokal för fyraåriga ston inleder spelet och Konung Gustaf V:s motsvarighet rundar av med tolv hingstar och valacker bakom bilen i V75-7.
Jägersrotränaren Per Nordströms Djali Boko var en av fyra försöksvinnare under uttagningskvällen för snart två veckor sedan.
Nordström var andra tränare ut att välja startspår till sin häst. Och valde…
- Jag tog spår nio i det andra ledet bakom bilen. Annorlunda kanske men det var min plan sedan länge att göra så om vi hade möjlighet. Djali Boko är mycket coolare i år och inte lika het på gröten. Men jag vill inte riskera någonting nu när vi är i final. Han brukar vilja fram till vingen direkt och nästan vara förbannad på att bilen är i vägen. Nu kan vi ta dem till slut i stället, säger Per Nordström.

Ingen urvridning senast
Åby går ut med att några av landets absolut bästa fyraåringar kommer till banan i Mölndal på onsdagen. Att Djali Boko hör till elitskiktet i sin kull råder inga tvivel om.
Hästen har utmärkt sig som en både stark och speedig häst.
Startsnabbheten har många gånger inneburit att hingsten suttit i ledningen, vilket varit både på gott och ont.
Djali Boko vann sitt försök till Konung Gustaf V:s pokal just från spets men inte gick det att spåra någon större hetsighet i det loppet?
- Han har som sagt blivit coolare. Vi var med om en rejäl öppning och sedan en snabb avslutning men däremellan var det lugnare. Så min häst var inte tom i mål vilket han borde ha nytt av nu i stället. Även om hästarna blivit fyra år är det aldrig fördelaktig att vridas ur till max införa såna här stora finaler ens som det är nästan två veckor emellan.

Vågar garantera körning
Per Nordström har respekt för försöksvinnarna Rolex Bigi, Boys Going In och Amazing Man. Tuomas Korvenojas Jonesy (trea i sitt försök) är en annan het kandidat menar han.
- Det går ju aldrig att köra loppen i förväg…men att det blir körning vågar jag nästan garantera. Korvenoja kommer att ladda. Och inte kommer väl Fredrik Persson att lägga sig på rygg med Boys Going In heller. Ja, det är flera där. Och ju mer de kör, desto bättre är det för mig.
Djali Boko är ett fysiskt praktexemplar enligt husse och han håller hästen som den bästa han kört och tränat.
Ändringar till loppet blir jänkarvagn i stället för den vanliga vagnen och barfota runt om. Senast gick Djali med skor på framhovarna.
- Jag är skitnöjd med min häst. Han känns jättefin i träningen och jag kommer att ha en fulladdad och riktigt taggad häst på onsdag. Han är så klok den här och kan verkligen konsten att slappa och ta det lugnt mellan loppen. Djali taggar till när det blir tävling i stället och kommer vi bara undan det här med den onödiga övertändningen i skarpt läge kan det bli riktigt bra.
Vad säger du till spelarna?
- Det är väl lite för tufft att spika honom – men han får absolut inte lämnas utanför kupongen heller.

Fotnot: Onsdagens Extra V75 sänds direkt mellan 19.00 och 22.00 i TV12, i programmet V75 Direkt.

Maj 26

DD tips till ATG 26 maj 2014 Färjestad

Känns som vanligt lite tomt dagen efter Elitloppshelgen men nya utmaningar väntar. Vilken fantastisk helg det var för övrigt och tänk att vi blev drygt 56000 besökare under de tre dagarna, makalöst bra verkligen. Vill samtidigt passa på att gratulera vinnarekipaget Björn Goop och Timoko men ärligt talat så är själva finalloppet inget som går till historien då Björn lyckades stjäla loppet samtidigt som vi fick se flera galopper. Likväl så gjorde Timoko sitt jobb på ett förtjänstfullt sätt och han ska inte lastas för att för att finalen blev Till ett riktigt sömnpiller och rena rama Vallalunken. Betydligt rivigare var det i det andra försöksheatet där Raja Mirchi höll ett ursinnigt tempo och var stor i nederlaget mot Panne De Moteur som vann på 08,9 som är galet bra och betydligt vassare än vinnartiden i finalen. Nåja nu ska jag inte älta mer i det förgångna utan tittar istället framåt mot måndagen DD på Färjestadtravet.

DD -förslag 26 maj 2014 Färjestad

DD 1: 4 Noa Star
DD 2: 5 Lineup Du Jape

Spelas för 50 kronor

Avdelning 1 ATG Dagens Dubbel 26 Maj 2014

Min rank: A:4 B:6,2,5 C:7,3,11 D:8,9,1,12,10

Spetsstriden: Jag bygger tipset på att Anders Elehn brakar till spets direkt med 4 Noa Star och att han sedan kör där.

Analys: Har jag rätt i mitt antagande så är detta lopp över redan in i första kurvan då Anders Elehns 4 Noa Star är riktigt vass ut och dessutom gör märren sina bästa insatser i ledningen som så många andra ston. Att vi sedan befinner oss på spetsvänliga Färjestad där ledaren ofta rinner undan hjälper snarare upp chansen ytterligare. Hon är inte den mest kapabla hästen i fältet med har nu tre lopp i kroppen där lägena har varit trista. Nu från toppspår så bör det vara dags för årets första besök i vinnarcirkeln.

Värst emot är troligen den färske Elitloppsvinnarkusken Björn Goop med sin 6 Sherry där Björn lär testa rejält från start och skulle han ta sig förbi min ide så ligger vägen till segern öppen för hemmaekipaget. Nu tror och spelar jag dock på att Anders Elehn är den som spetsar.

Bästa hästen är tveklöst Peyer Cederins femåring 2 Village Surprise men där är det årsdebut och då väljer jag bort henne av det skälet när jag alltså har en så bra känsla för 4 Noa Star.

Avdelning 2 ATG Dagens Dubbel 26 maj 2014

Min rank: A:5 B:7,8,11 C:6,9,10,2 D:12,3,1,4

Spetsstriden: Med Mikael J Andersson i sulkyn så hoppas jag på att få 5 Lineup Du Jape till ledningen här och väl där kan jag inte se varför Mikael skulle vilja släppa ifrån sig piken. Utmanas främst av Magnus Jakobssons kvicka 8 Tyko Marje trots att spåret är uselt där.

Analys: Även i DD2 så satsar jag helt på min tänkta ledare och spikar denne. Nu är det Mikael J Andersson och 5 Lineup Du Jape som får mitt förtroende då hästen visat absolut toppform på slutet. Han har tidigare visat sig rätt så startsnabb och i avsaknad av riktiga startkanoner så bör chansen till ledningen vara mycket god. Gäller främst att hålla ut Magnus Jakobssons 8 Tyko Marje från start och sedan är det bara full rulle i piken som gäller. Man kan tänka på att Karlstadtrakten varit hårt ansatt av regn i helgen och banan var faktiskt helt stängd till följd av detta. Jag räknar dock med att man hinner få ordning på bankroppen till kvällens tävlingar då prognosen nu ser bättre ut. Normalt är ju spets och innerspår det allra bästa här och jag voppas Mikael löser detta.

Bästa hästen är säkerligen Per Lennartssons 7 Harvey Tornado som visat god V75-klass vid några tillfällen och han har därför varit favoritspelad i lördagsloppen. Per har dessvärre inte lyckats speciellt väl med honom när det väl har gällt som mest och har det inte slutat med galopp så har andra saker strulat. Nu blev startspåret inget vidareoch Per är en försiktig general bakom startbilen varför han troligen tappar från start och därmed ger ett handicap till min spik 5 Lineup Du Jape som jag hoppas ska leda varje meter av loppet.

Nästa tipsaktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG DD tisdag 27 maj 2014.

Maj 25

Videotips Rikstoto inför V75 Solvalla 25 maj 2014

Denna internationella dag är det intressant att höra vad våra norska tipxexperter tror om sina hästar och om V75 omgången i stort. Dessa videotips är från Rikstoto och med tanke på att vi har kallblod på menyn idag så känns de extra relevanta. Totalt startar hela 14 norska hästar inom V75 under söndagen.

Maj 25

V75 tips till ATG söndag 25 maj 2014 Solvalla

Hemma efter en lång härlig dag i solen med fantastisk travsport i världsklass och en närmast obeskrivlig stämning. Vi har idag fått uppleva några fantastiska prestationer där det mest bestående intrycket nog trots allt får sättas på Timo Nurmos fantastiske Mellby Viking som bara blir bättre och bättre. Vi vänder nu blad som kungen säger och tar fram morgondagens travprogram. Under söndagen på Solvalla så står självfallet Elitloppet helt i fokus och årets upplaga ser ovanligt öppen och spelvänlig ut på förhand. Ur ett spelarperspektiv så vill jag dock framhålla det voltstartade loppet i avdelning fem som klart mest intressant och verkligen skönt med ett långlopp bland alla snabba sprinterlopp. En bättre inramning än 25 grader och strålande sol hade man knappast kunnat be om och det kommer att vara riktigt trångt på publikplats precis som det ska var denna dag.

V75 tips ATG söndag 25 maj 2014 Solvalla

Avdelning 1: A:8,4,5,7 B:9,6 C:3,1 D:2
Avdelning 2: A:3,1 B:4,6,2 C:7 D:5,8
Avdelning 3: A:3 B:1,2,4 C:5,6 D:8,7
Avdelning 4: A:3.2 B:8,5,4,1 C:11,9,12 D:6,10,7
Avdelning 5: A:3 B:6,13,14,12 C:9,8,10,5,2 D:15,11,4,1,7
Avdelning 6: A:6 B:5,1,10 C:7,9,4 D:2,3
Avdelning 7: A:3,5,10 B:1,6 C:9,8,4 D:2,7

V75 Systemförslaget är på 240 rader och kostar 120 kronor att lämna in på ATG.se. Hos ATG ombud tillkommer inlämningsavgift.

V75 1: Treåringeliten, 1609 meter auto

Min rank: A:8,4,5,7 B:9,6 C:3,1 D:2

Spetsstriden: Stekhete Lutfi Kolgjini lär lossa på alla förtöjningar bakom 4 Once For All Face och jag håller honom som knapp spetsfavorit i detta knepiga lopp.

Analys: Söndagens V75 inleds med ett gäng relativt orutinerade treåringar som nu ställs inför bongotrummor och en smått otrolig ljudkuliss från de nära trettiotusen besökarna. Det kan bli många intryck på en gång för dessa ovana djur som kan stressa upp sig och galoppera. Tipset går till Finske gästen Tuomas Korvenoja som sitter bakom bäste hästen 8 Jontte Boy som glänst i de senate loppen. Läget är vad det är men på uppsidan så slipper han då favoritskapet.. Jag tillmäter Jontte Boy fina vinstcjanser från dödens om så krävs.

Med tanke på Luddes uppvisningar idag så kan jag inte plocka bort honom från detta fina utgångsläge med 4 Once For All Face. Målet här lär så klart vara ledning runt om och så enkelt kan det vara. Strecket på Once For All Face är givet för undertecknad. Spets är alltid spets…

Jag rankar ändå in ytterligare två pållar på min kupong och börjar då. Med Björn Goops 5 Chocolate Day som ser ut att få bära favoritskapet från det fina spåret. Du kan för övrigt höra Björns egna tankar om Chocolate Day och V75 omgången i stort om du klickar här.

Mitt fjärde och sista streck i ingressen ger jag till Thomas Malmqvists fina hingst 7 Elton Attack som ses med vissa möjligheter tillsammans med Jorma Kontio trots ett lite trist startspår. Elton Attack har hunnit visa god uppfattning och gynnas av att ha fått ett par lopp i kroppen nu. Fyra markeringar på hästarna 4, 5, 7 samt 8 för mig del.

V75 2: Elitloppet försök 1, 1609 meter auto

Min rank: A:3,1 B:4,6,2 C:7 D:5,8

Spetsstriden: Det känns riktigt kul att Daniel Reden fick spår ett med 1 Shaq Is Back och jag håller honom som knapp spetsfavorit härifrån och kan inte tänka mig att Daniel sedan vill släppa ifrån sig ledningen.

Analys: Ruggigt skoj att Daniel Reden själv väljer att köra sina båda hästar i Elitloppet. Han hade ju dessutom en sagolik tur i spårlottningen med dubbla innerspår. Båda Elitloppsförsöken ser väldigt öppna ut på förhand och jag måste erkänna att mitt tvåhästarslås här i det första försöket bär en chansningens flagg med sig och jag är långt ifrån säker på att det sitter. Jag vill ändå ha med Daniels spetsfavorit 1 Shaq Is Back då ledningen är kortaste vägen till mål och det ska bli ruggigt intressant att se hur den otroligt vackre och välmusklade hingsten står sig mot delar av världseliten nu. Daniel har ju som bekant väl en minst sagt annorlunda matchning med sin fina häst och låtit honom sparra mot riktigt skräpmotstånd ute på orten. Behöver bara påminna om att Stefan Hultman i år valde ett snarlikt upplägg med en viss Maharajah inför Prix D’Amirique och vi såg ju hur utmärkt det föll ut… Det kan mycket väl visa sig att Daniels upplägg är rena genidraget. Loppets Dark Horse i dubbla bemärkelse då han är nästan svart i färgen. Du kan läsa en intervju med Daniel här.

Tipset ger jag ändå till den franske gästen 3 Timoko som åter körs av Björn Goop vilket ju gick fantastiskt bra senast då hästen imponerade stort efter att ha gått i dödens sista 700 metrarna. Lite färglöst kan det ju tyckas när de franska tränarna sätter upp våra svenska toppkuskar men det är lätt att förstå dem då deras egna körsvenner helt enkelt inte duger i denna konkurrens med något enstaka undantag. De är vana vid franska lopp och behärskar inte konsten att köra på svenska tusenmetersbanor och Örjan, Björn, Ludde och Erik brukar kunna lura upp dem på läktaren då de kommer hit. Så kommer nu alltså inte ske med Timoko som förmodligen är bästa hästen i loppet och han kan dessutom öppna snabbt vilket gör att han sitter i den främre träffen direkt. Att Björn fick bekanta sig med hästen senast är ju ytterligare ett plus då han nu vet exakt vad han har att åka med. Naturlig tipsetta här.

Jag står däremot över Stefan ‘Tarzan’ Melanders fantastiske talang 4 Digital Ink i försöket då jag bara tror att Örjan försöker måtta in en finalplats. Digital Ink är ju hyggligt startsnabb men kan inte alls matcha de två jag nämnt från start och då är jag istället inne på att Örjan väljer att ta det lite varsamt från start vilket i sin tur gör att det blir långt fram till ledaren till slut. Digital Ink har ju annars en skoningslös långspeed i sig som få om ens någon i loppet matchar men Örjan lär inte vilja tömma honom redan i försöket tror jag och då står jag över honom men hoppas han tar sig vidare. Låser alltså loppet på 1 Shaq Is Back och 3 Timoko.

V75 3: Elitloppet försök 2, 1609 meter auto

Min rank: A:3 B:1,2,4 C:5,6 D:8,7

Spetsstriden: Svårbedömd spetsstrid men måste jag säga någon så väljer jag ändå Daniel Reden med bilföljande märren 1 Delicious U.S som gynnas mycket av att stå sida vid sida med värsta motbudet i spetsrusningen 2 Panne De Moteur. Jag är dock inne på att Örjan tar det lungt och att Daniel istället kan tvingas vika ner sig till David Miller och 3 Uncle Peter.

Analys: Även det andra Elitloppsförsöket är riktigt öppet och intressant på förhand men trots det så hoppas jag överleva loppet på en enda markering men är väl medveten om att loppet innehåller ytterligare en handfull heta segerkandidater. Tipset ger jag till Jimmy Takter då jag inte tar så hårt på jänkaren 3 Uncle Peters senaste insats som såg ganska blek ut då 6 Caballion mycket enkelt slog honom från dödens. Han hade då en lång resa i kroppen samtidigt som Charlottenlunds bana var mycket lös och svårsprungen, i synnerhet från innerspåret där Uncle Peter befann sig under större delen av loppet. Jag räknar med ett helt annat tryck i hästen nu och tror så pass mycket på honom i detta lopp att jag spikar. Jag tror nämligen att den amerikanske kusken David Miller pressar sig till spets ut på första långsidan och sedan tror jag det håller ända in i mål.

Största varningen bakom ger jag till Daniel Reden som troligen sitter i spets in i första kurvan med vindsnabba 1 Delicious U.S och med tanke på hur fin hon såg ut senast då hon joggade 10,2 över distansen utan att Daniel behövde be om just någonting så kan hon bli dryg för grabbarna att slå sig förbi. Loppets häftigaste formintryck verkligen. Som jag skrev ovan så tror jag ändå att Daniel viker ner sig och att han släpper till Uncle Peter. Givet motbud för den som garderar i vart fall.

Varnar även för den trolige favoriten i loppet som bör bli Stefan Hultmans 2 Panne De Moteur. Misstänker att Örjan bevakar dödens här från början och att han bara ser till att ge Ludde en första kurva i tredjespår med 4 Raja Mirchi för att sedan släppa ner denne i dödens. Sitter bara David Miller i spets så tror jag nämligen inte att han släpper ens till herr Kolgjini och då kan detta bli bra åt 2 Panne De Motuer i andrapar uvändigt. Det jag inte gillar är ryktet om att Panne De Moteur sägs ha haft problem med ett framben inför detta och att han inte kom till start på Solvalla i förra veckan då Stefan hade satt upp det som ett lopp i kroppen inför detta. Nu står han ju ändå på start och då får vi utgå från att han är i bra skick. Streckas vid gardering även om jag tror lite mera på de två andra jag nämnt. Intervju med Stefan finner du här.

Står även över 4 Raja Mirchi då jag som sagt ser framför mig att han får en mycket tung väg fram till dödens då han knappast tar sig förbi de invändiga innan första kurvan och det är vansinnigt krävande att trava i tredjespår när man springer i 10-tempo. En finalplats kan han säkert ta men det ser svårt ut vad gäller att vinna försöket. Den chansen ligger helt i att han ska bli släppt till spets och så tror jag alltså inte sker här då David inser att han löper stor risk att bli fastlåst bakom en tröttnande Raja Mirchi om denne tvingats till en supertuff öppning. Därför tror jag inte det hjälper vad Ludde gör här. Jag singlar alltså 3 Uncle Peter.

V75 4: Elitkampen kallblod, 1609 meter auto

Min rank: A:3.2 B:8,5,4,1 C:11,9,12 D:6,10,7

Spetsstriden: Jag hoppas verkligen att finske 2 Camri med Tuomas Pakkanen lyckas sno åt sig ledningen för då tror jag inte att han ens överväger att släppa till favoriten 3 Tekno Odin som då kan få trava i dödens.

Analys: I detta mäktiga kallblodslopp så väljer de allra flesta att spika världens utan tvekan främsta kallblod i norske 3 Tekno Odin. Mest troligt så vinner han detta lopp enkelt och tipsettan på honom känns lika självklar som att solen går upp imorgon. Däremot så tänker jag inte spika honom imorgon då jag hittat ett som jag tycker mycket intressant motbud. Tekno Odin vann ju i fin stil senast i Finland då han kunde slå finske 2 Camri efte att ha fått trava utvändigt om denne över full distans. Nu är det kortare distans och Tekno Odin kommer att behöva springa snabbare än han någonsin gjort vilket han säkerligen oxå klarar av så given är han.

Jag vill dock dubbla med den nämnde finnen 2 Camri som verkar startsnabb och kommer han bara som jag se det till spets så kommer Tekno Odin att få bekänna färg för att slå honom från dödens. Efter det senaste loppet så kan jag inte tänka mig att Tuomas Pakkanen väljer att släppa till favoriten. Camri höll då riktigt bra och ska vara bättre på kort distans. Jag tror på en låg 19-tid för Camri och jag kommer att jubla om han tar hem detta lopp från spetsen.

Jag var nära att även plocka med Gunnar Melanders magiskt vackre 8 Månprinsen A.M. Har det någonsin funnits en häst med mer utstrålning än så här? Jag tror inte det och det smärtar mig nästan att inte ge honom en plats på systemet men distansen är i kortaste laget nu och det blir svårt att runda världseliten i spåren. Formen är dock på topp och från ett bättre spår så hade jag betalat för honom.Två streck för min del på 2 Camri och 3 Tekno Odin.

V75 5: Tilläggslopp, 2640 meter volt

Min rank: A:3 B:6,13,14,12 C:9,8,10,5,2 D:15,11,4,1,7

Spetsstriden: Här sätter jag som så många gånger förr Erik Adielsson som spetsfavorit då det gäller voltstart. Han räknas oavsett häst och denna gången sitter han dessutom upp bakom en snabbfotad häst i 7 Dusty Wind. Han lär dock släppa när Pietro Gubellini ställer frågan med favoriten 3 Prince Wind i nästa skede och denne körs sedan i tät.

Analys: I det roliga stayerloppet så var jag inne på att spika mig ur problematiken då Pietro Gubellini åter plockar fram sin effektive segerstaplare 3 Prince Wind som bör ha toppchans bara täten nås. Pippo har ju redan hunnit skära mållinjen först vid ett par tillfällen under Elitloppshelgen även om han diskades vid ett av dem. Hur som helst visar detta på att han har hästarna i mycket god ordning och jag ränknar med absolut toppform även på Prince Wind. Italienaren är inte rädd för att köra offensivt här och han bör få överta täten som jag ser det och då blir han mycket svårslagen sedan. Han verkar nu bli favoritspelad men det har jag inga invändningar emot då han är en riktig vinnarhäst. Nu har jag ändå ett par andra spikar i omgången och kostar därför på mig några garderingar här.

Värsta motbudet från både början och till slut är Marcus Lindgrens spårgynnade 6 Ohkotok Goj med Johan Untersteiner som det känns. Johan har ju de senaste åren tagit enorma steg i utvecklingen som kusk och han tillhör numer topp fem enligt mig. En av hans specialiteter är just hans enastående fina förmåga att pricka rätt från springen i voltstart vilket kommer väl till pass här. Skulle han spetsa så är det möjlligt att han väljer att köra i spets men jag tror likväl mer på min spik 3 Prince Wind som verkar stark och som jag tror på även från dödens om så skulle bli.

Jag vill även ha med Berne Gustafssons urstarke 12 On Hold som kan hur mycket som helst de dagar han är på humör. Får bara Magnus till starten från det trånga fjärdespåret så kan det bli åka utav från det värmländska ekipaget. On Hold tål att gå först i tredjespår sista 700 metrarna och gynnas stort av distansen.

Jag tar med ytterligare en värmlänning i Björn Goops 13 Rooibos som även han lever mycket på sin styrka. Jag har stor respekt för att Björn väljer att köra honom framför stallets 10 Global Mazarine och Björn gör ju nästan inga fel i sulkyn och ska räknas med segerchans här.

Mitt femte och sista streck ger jag till Risto Airaksinens snabba och dugliga märr 9 Absolute Newport som kan tassa med på innerspår här och avsluta vasst. Risto har visat sig vara en oväntat bra kusk och han duger gott även i denna skarpa konkurrens. Duger gör även Absolute Newport om hon får fritt utrymme det sista halvvarvet då hennes långspeed är grym. Fem streck på hästarna 3, 6, 9, 12 samt 13.

V75 6: Fyraåringseliten ston, 1609 meter auto

Min rank: A:6 B:5,1,10 C:7,9,4 D:2,3

Spetsstriden: Jag gissar på att Daniel Reden är kvickast ut från start med 5 Windy Ways och troligen testar han där såvida inte Robert Bergh kommer fram utvändigt omgående.

Analys: I Fyraåringseliten dör ston så blir Robert Bergh jättestor favorit med 6 Amazon AM och det ska han oxå vara då hon är bästa hästen o fältet med marginal. Stall Berghs hästar har visat strålande stallform hittills under helgen och här ska Amazon AM ses med toppchans även om hon skulle bli utsvarad i dödens då Robert kör till. Enklast vore givetvis om hon skulle bli släppt till spets med över kort distans så är det troligast ändå att hon får spela högerytter i dödens. Givet singelstreck på min kupong utifrån hennes överlägsna grundkapacitet.

Värst emot är hemmatränaren Daniel Reden som har intressanta 5 Windy Ways till start här. Skulle Daniel som jag är inne på ta sig till tät från det ypperliga spåret så kan amerikanskan blir svårflörtad till och med för min spik 6 Amazon AM. Räknar dock med att Robban löser uppgiften med omgångens bästa spik.

V75 7: Fyraåringeliten, 1609 meter auto.

Min rank: A:3,5,10 B:1,6 C:9,8,4 D:2,7

Spetsstriden: Loppets favorit 1 Express Duo blir favorit just på att han är den trolige ledaren av loppet och även jag håller Pekka Korpi som spetsfavorit.

Analys: I Elitlopphelgens sista storlopp så gör några riktigt vassa fyraåringar upp om en halv miljon över korta häcken. Detta ser ut att kunna bli en riktig fartfest och jag tror vi kan inräkna en tid runt eller strax under 1,10,0 här. Två gasglada finnar i Pekka Korpi med 1 Express Duo och Jorma Kontio med 2 Final Oak som sedan toppas med Ludde från bra startspår med 4 Dante Boko. Tror att ledaren tvingas till en 0,7-öppning första femhundringen bara för att sedan få fortsätta i högt tempo och på överpacescenariot så väljer jag faktiskt bort alla de som jag tror är inblandade i den initiala spetsrusningen.

Jag väljer istället att gå på två beprövade killar och börjar då med storloppskusken framför andra Örjan Kihlström som här kör Stefan Hultmantränade 3 Ruhuna Tua. Ruhuna Tea har uppträtt korkat i de båda senaste starterna och galopperat. Det verkar vara något som plågar hästen vilket självfallet skicklige Stefan oxå ser och kommer han bara till start på söndag så utgår jag i mitt tips från att man har hittat en passande åtgärd för att få Ruhuna Tea vid bättre mod. Fungerar han bara som han gjorde i årets första starter så står han sig mycket bra i detta sällskap från fint startspår. Örjan kan då sikta in sig på en position i utvändigt slagläge och låta de där framme leka rommen av sig då han sedan tidigare vet vilken fruktansvärd slutfinish Ruhuna Tea har i kroppen. Denna häst kan växla ett fält på ett par hundra meter vilket han visade med eftertryck 16/4 på Solvalla. Given tipsetta för mig som tackar för ett högre odds efter strulet på slutet.

Jag vill dock dubbla med den franske gästen 5 As Dore som det ska bli vansinnigt spännande att se Björn Goop bakom. Startspåret är ju alldeles utmärkt och hästen verkar vara av typen som vill sticka nosen först då han enbart har vinster och sämre placeringar bland sina resultat. Andraplatser saknas vilket jag gillar. Vi vet ju dessutom att kusken Björn Goop har en liknande inställning då även han är närmast besatt av att vara först i mål vilket givetvis är en alldeles utmärkt egenskap då man ska tävla med hästar. Känslan är att detta ekipage kan bli en aning förbisett på söndag då tiderna inte imponerar och hästen är mycket obekant för den breda massan.

Där bakom noteras att travets badboy nummer ett Jos Verbeeck sitter upp bakom den femfaldiga miljonärskan 10 Axelle Dark vilket utan tvekan är just loppets stora ‘dark horse’. Hon kan ju visa sig vara rent överlägsen då jag ser att hon sprang 12 blankt över 2850 meter näst senast och även om läget förskräcker en del över den korta distansen så väljer jag att ranka in henne inom systemramen som tredje och sista häst. Kan samtidigt tycka att det hade varit intressant att se Jos Verbeeck i Elitloppet när han ändå tagit sig hit då han är en ständig pulshöjare inte minst för publiken. Jag låser alltså sista loppet på 3 Ruhuna Tea, 5 As Dore samt 10 Axelle Dark.

Nästa aktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG DD 26 maj 2014.

Maj 25

Spik Of The Week inför Solvalla 25 maj 2014

Sveriges kanske allra hetaste spelare är faktiskt norsk och heter Ivar Bjordal och du ser honom här i ett inslag han kallar Spik Of The Week. På lunchen förrförra fredagen så tog han tillsammans med en vän hem hela potten på Solvallas lunchtävlingar, närmre bestämt V65 där han hade två sexor som gav över 1.000.000 kronor i vinst! Enastående men för oss som följt Ivar ett tag så är det ändå inte så överraskande att detta sker då han har en grym känsla för detta med travhästar. Jag lyfter på hatten och ställer in mig i hyllningskören till Ivar. Han har nu laddat om och bjuder oss även denna vecka på intressanta och unika ideer till Elitloppet vilket du ser nedan. Idag har han dessutom tagit in lite hjälp.

Maj 24

Björnkollen inför V75 Solvalla 25 maj 2014

I populära Björnkollen delger Björn Goop oss sina tankar inför V75 omgången på Solvalla 24 maj 2014. Björnkollen har kommit att bli till det kanske allra mest omtalade videoinslaget inför V75 på senare tid då vi även får lära oss mycket om själva travsporten i dessa inslag. Vältaligt, påläst och underhållande. Rekommenderas verkligen!

Björnkollen V75 Solvalla 25 maj 2014

Publiceras med tillstånd från Kanal 75 och Björn Goop

Maj 24

V75 intervju söndag: Daniel Reden

image

Redo för stordåd. Shaq is Back och Daniel Redén ser fokuserade inför söndagens start i Elitloppet. Foto av THOMAS BLOMQVIST

På söndagen väntar hans livs största tävlingsdag.
Vi tog pulsen Daniel Redén mindre än ett dygn innan karriärens höjdpunkt då han kör två hästar i Elitloppet på Solvalla.

Daniel Redén är ensam tränare med två hästar i Elitloppet 2014.
Inte illa för någon som bara deltagit i loppet en gång.
Shaq is Back och Delicious U.S. är hästarna och det var bakom den förre som Redén gjorde elitloppsdebut i fjol då man slogs ut i försöket som loppets näst minst spelade häst.
I år tillhör Redéns duo de favorittippade i båda försöken.
En ny situation för 34-åringen som trots att han fortfarande tränar med amatörlicens är på god väg att etablera sig som en av landets ledande tränare.
Hur mycket har du tänkt på Elitloppet i veckan?
- Ingenting, faktiskt. Man ska ta det som ett lopp, det får inte gå till överdrift. Vi har så många andra hästar som ska tränas så det har varit fullt upp. Även om det är fantastiskt att vara med så går det inte att bara lämna allt annat och fokusera på det.
Hur mycket kommer att tänka på det ikväll då?
- Det blir nog en hel del. Nu har vi precis kommit hem och kopplat av hästarna som startade i dag. Det är nu min uppladdning ska börja. Snart går säkert tankeverksamheten igång och jag börjar fundera och spekulera hur det ska bli att köra.
Tror du att söndagen 25 maj 2014 blir en dag du minns i resten av ditt liv?
- Ja, det tror jag att det blir. Men hur stort det blir och på vilket sätt är förstås omöjligt att säga.
Har du bokstavligt talat drömt om Elitloppet i veckan?
- Nej, det har jag inte gjort. Jag har drömt om mina nyfödda hundvalpar.

Daniel Redén jämför sina elitloppshästar:

Vem är startsnabbast?

- Det vet jag inte. De är väldigt snabba båda två. Jag skulle säga att de är lika snabba.
Vem är starkast?
- Det är Shaq is Back.
Vem har högst högsta fart?
- Det har nog Delicious.
Vem är bäst på att växla tempo?
- Delicious, helt klart.
Vem är travsäkrast?
- De är travsäkra båda två, jag ser ingen skillnad där.
Vem är snällast?
- Båda där också. Den ene är snäll som en liten pojke och den andra som en flicka. Båda har humör mot andra hästar, men är fantastiska mot människor.
Vem kändes bäst i sista jobbet?
- Båda kändes precis som jag önskat. So long so good, eller vad det nu är man säger.

Robin Johansson

 

Publicerad med tillstånd från Kanal 75

Maj 23

V75 intervju söndag: Stefan Hultman

image

Mamma Jalopy hälsar Panne de Moteur välkommen till världen. På söndagen jagar den nu sexårige hingsten segern i Elitloppet. Foto av Claes Kärrstrand

Stefan Hultman är ute efter en unik dubbel.
Seger i Prix d’Amerique och Elitloppet samma år – med olika hästar.
- Jag har samma känsla med Panne de Moteur som jag hade med Jaded inför Elitloppet 2009. Jag längtar till söndag, säger Solvallatränaren.

Panne de Moteur blev tvåa i Sprintermästaren 2012. Den startsnabbe hingsten visade att han både kan springa fort och att han klarar två heat.
Fyraåringen travade 1.10,0 i finalen bakom Brad de Veluwe och där och då i Halmstad tändes drömmen om Elitloppet.
I dag är Panne de Moteur sex år och han har inlett året med tre segrar på tre starter och har tidigt pekats ut som en av favoriterna i söndags storlopp på Solvalla.
Stefan Hultman är mycket nöjd med sin stjärna.
- Hästen känns starkare i år. Han har varit jättefin hela tiden, klockren.

Lekte med en fotboll
Men för en månad sedan blev det ett par nervösa dygn.
- Det var ett par dagar efter den senaste starten för en månad sedan. Han ”brallade” i hagen, lekte med sin fotboll som han brukar. Han slog sig på ett ben som svullnade upp, men när vi kunde undersöka honom med ultraljud så visade sig att det inte var någon fara. Han fick stå över två jobb men sedan har allt gått som planerat.
- Jag hade en tanke att starta honom på Solvalla 14 maj. Det var 50/50 att vi skulle starta, men jag valde sedan att stå över eftersom det blev lite tajt med tiden, han hade inte kunnat gå barfota då och även i Elitloppet. Jag hoppas istället han ska kunna gå barfota två gånger på söndag, säger Stefan Hultman.

”Jag sotade ur honom”
Stefan Hultman har vässat sin stjärna ordentligt och hoppas kunna pricka toppformen.
- Han har fått träna tufft, ibland dubbla pass med körning på förmiddagen och sedan vattenbad på eftermiddagen. Jag var inne och körde ett jobb på Solvalla i tisdags och jag sotade ur honom ordentligt sista 500. Jag fick ett mycket bra besked.
- Sedan gick han fyra intervaller på torsdagen och jag kan inte vara mer nöjd. Hästen har aldrig känts så laddad. Nu ska han bara vila och ladda inför söndagen. Jag har samma känsla med Panne de Moteur som jag hade med Jaded inför Elitloppet 2009. Jag längtar till söndag, säger Stefan Hultman.
Jaded som slutade tvåa 2009 bakom Torvald Palema.
För att optimera chansen i Elitloppet anlände även stallets nya supersulky på torsdagen, en jänkarvagn av modellen Ghost.
Panne de Moteur fick spår två i det andra försöket till Elitloppet.
- Vi hade tur i spårlottningen. Final är målet och sedan i en eventuell final tror jag att min häst gynnas om det är fler bra hästar med, säger Stefan Hultman.

Jagar unik dubbel
Panne de Moteur, som vunnit 18 lopp på 37 segrar och tjänat nästan exakt sju miljoner kronor, kom till världen 19 februari 2008. Fotografen Claes Kärrstrand fanns på plats på Menhammar Stuteri på Ekerö och förevigade ögonblicket.
Mamman Jalopy var förresten travtränaren Jonas Czernyson genombrottshäst när hon vann Hambletonian Oaks 2005. Jonas Czernyson som är på Solvalla med en av huvudkonkurrenterna till Panne de Moteur, USA:s stora hopp Maven.
Om Panne de Moteur skulle lyckas vinna Elitloppet är det första gången en travtränare lyckas med dubbeln Prix d’Amerique och Elitloppet samma år med olika hästar.
- Det skulle vara overkligt, men det känns som vi har chansen, säger Stefan Hultman som i januari vann Prix d’Amerique med Maharajah.

Lars-Ove Pettersson

 

Publicerad med tillstånd från Kanal 75

Maj 23

Björnkollen inför V75 Solvalla 24 maj 2014

I populära Björnkollen delger Björn Goop oss sina tankar inför V75 omgången på 24 Solvalla 23 maj 2014. Björnkollen har kommit att bli till det kanske allra mest omtalade videoinslaget inför V75 på senare tid då vi även får lära oss mycket om själva travsporten i dessa inslag. Vältaligt, påläst och underhållande. Rekommenderas verkligen!

Björnkollen V75 Solvalla 24 maj 2014

Publiceras med tillstånd från Kanal 75 och Björn Goop

 

<iframe src=”http://embed.bambuser.com/broadcast/4645196″ width=”460″ height=”317″ frameborder=”0″>Your browser does not support iframes.</iframe>

Maj 23

Vem vinner Elitloppet 2014?

image

I fjol vann Nahar. Vem tror du vinner Elitloppet i år? Foto av THOMAS BLOMQVIST

Vem vinner Elitloppet 2014?
Ett gäng travprofiler berättar vem de tror vinner Elitloppet i år.
Elitloppet.se har frågat travprofilerna vem som vinner Elitloppet 2014 och varför?


Anders Malmrot, spelexpert:

- Digital Ink. Han är den som har bäst fysik för att gå två stenhårda lopp samma dag. Jag tror att han blir trea i försöket och sedan vinner finalen.

Håkan ”Lillis” Olsson, pensionerad sportchef och storloppspromotor:
- Maven. Framför allt har hon en väldigt duktig kusk och hon har varit bra under en lång tid i hård konkurrens. Hon har gjort det bra på olika typer av banlängder, hon har tävlat framgångsrikt på såväl 800-metersbanor som 1000-metersbanor och milebanor. Hon har helt enkelt alla kvaliteter en elitloppsvinnare ska ha.

Kari Lähdekorpi, före detta proffstränare som nu agerar travexpert i finsk TV:
- Jag tror att Timoko vinner, om Björn bara väljer att köra honom i finalen. Egentligen skulle jag säga Raja Mirchi, men då krävs att ”Ludde” vrickar tummen i försöket och att det blir en annan kusk i finalen som inte ”bäst-före-datumet” gått ut på än, skrattar Kari.

Johan Lindberg, tf generalsekreterare Svensk Travsport:
- Jag tror att Daniel Redén vinner Elitloppet och det med Delicious U.S. Jag tror att hon leder från start till mål i både försök och final.

Timo Mahlamäki, sportchef på Vermo och jobbar med storloppet Finlandia Ajo:
- Sanity än min vinnare i Elitloppet. Han var ”bara” fyra i Finlandia-Ajo, men han gick med skor då. Han kan mycket bättre barfota. Jag tror att Malin och Moa finsliper stjärnhästen så att han vinner Elitloppet 2014. I försöket får Sanity en fin resa bakom Panne de Moteur och Raja Mirch och i finalen har han sparade krafter att vinna. Så enkelt är det.

Jan Halberg, ordförande Travtränarnas Riksförbund:
- Min vinnare av Elitloppet 2014 är Uncle Peter. Jag tror att Jimmy Takter kommer i angeläget ärande. Jag tycker att Uncle Peter gjorde ett fint intryck i Copenhagen Cup, med lång resa i kroppen samt inte optimal distans (2011 meter). Han har nu haft ytterligare två veckor på sig att acklimatisera sig och jag tror han kommer att vara ett strå vassare på söndag. Jimmy Takter vann Elitloppet som tränare 1998 med Moni Maker och jag tror att konstellationen Takter/Miller och Uncle Peter gör om bedriften.

Klaus Koch, storloppspromotor som i år varit med och jobbat med Elitloppet för 23:e gången:
- Prussia vinner, men säg det inte till någon annan…

Anders Fredriksson, speaker på Solvalla och gör nu sitt 25:e Elitlopp i speakerbåset på söndag:
- Jag tippar lite med hjärtat och hoppas att Daniel Redén vinner Elitloppet med Shaq Is Back. Jag tror att han leder runt om i försöket, han är då garanterad ett bra spår i finalen och även om det blir ett hårdare lopp i finalen tror jag att han är vinnaren.
Mats Ahlkvist, Sportchef på Jägersro och ansvarig för Hugo Åbergs Memorial:
- Det blir Jägersro-seger i år, Truculent eller Raja Mirchi. Måste jag välja en säger jag Raja Mirchi, jag litar på att han är så bra i ordning som ”Ludde” säger.

Tomas Brolin, travintresserad fotbollsstjärna som fixar Elitloppsfesten lördag och söndag:
- Uncle Peter är min vinnare. Jag tror inte att Jimmy Takter åker över ”pölen” för att bli tvåa. Han vet hur man sätter en elitloppsvinnare i form och Uncle Peter gillar ju kort distans, han är ju världsrekordhållare på distansen på 1000-metersbana.

Mattias Stenby, delaktig i arbetet med Elitloppet för nionde året i rad i år:
- Jag tror på Prussia. Hon blir tvåa eller trea i försöket och i finalen räknar jag med kraftig överpace, det gynnar Prussia och jag tror inte att någon kan stå emot hennes starka avslutning över upploppet.

Johan Untersteiner, framgångsrik kusk och snart Halmstad-tränare:
- Jag tror att Timoko vinner. Han är härdad i världseliten och känns som att han är på topp formmässigt. Med Björn i vagnen på Solvallas bana blir ekipaget svårslaget. Om jag får nämna en till så tycker jag att Delicious U.S. är en rolig kantboll.

Arnlioth Heltberg, storloppspromotor och ansvarig för Oslo Grand Prix:
- Det vinner Panne de Moteur. Han fick en inbjudan tidigt och har kunnat förberedas i lugn och ro inför Elitloppet. Jag tycker att han har imponerat i enkla sällskap i år, han fick ett perfekt spår i försöket och med en kusk i vagnen som i princip aldrig gör några fel och en tränare som vet hur man spetsar formen när det gäller som mest är Panne de Moteur min vinnare.

Per Skoglund, TV-profil som sköter intervjuerna i vinnarcirkeln på Solvalla:
- Uncle Peter. Konstigt nog lite av en underdog i årets Elitlopp efter en godkänd, inte mer, insats i Copenhagen Cup. Då gick han med ovan balans, ovan distans och hade en atlantresa i benen. Nu är världens snabbaste häst redo med sina vanliga skor, rätt förutsättningar och med jet-lagen borta ur kroppen vinner farbror Peter på 1.09,4.

Flemming Sunn, sportchef i Danmark och jobbar med storloppet Copenhagen Cup:
- Jag säger Caballion. Han imponerade stort vid segern i Copenhagen Cup och om han håller ihop travet hela vägen har han styrkan att vinna Elitloppet.

Åsa Elmroth, TV-reporter:
- Jag drar till med Maven. En vindsnabb dam som kan överraska oss alla på söndag.

Anders Lindqvist, travtränare i Frankrike och travexpert i TV:
- Kanske det är väl patriotiskt av mig tippa Timoko, men jag tyckte han såg bättre ut än på många år senast vid segern. Jag tror att Timoko i år är fem-tio meter bättre än i fjol. Outsidern är Caballion som imponerat i styrka i de senaste starterna. Hjärtat hoppas dock på underskattade Juliano Rags, lite David mot Goliat.

Tore Fyrand, Elitloppsgeneral för femte året i rad:
- Jag tror att det blir hemmaseger i år, min vinnare i Elitloppet 2014 är Panne de Moteur.

Vem tror du vinner Elitloppet 2014?

Kanal 75

 

Publicerad med tillstånd från Kanal 75

Maj 23

V75 intervju söndag: Jonas Czernyson

image (2)

Jonas Czernyson lämnade Sverige som 18-åring och återvänder med Maven för att vinna Elitloppet åt USA. Foto av LARS JAKOBSSONHan lämnade Sverige som 18-åring.

Han lämnade Sverige som 18-åring.
22 år senare är han tillbaka.
Uppdrag: Att vinna Elitloppet åt USA.
- Det vore väldigt stort för travsporten där borta om vi lyckades, säger Jonas Czernyson.

Eftersom han bott mer än halva sitt liv i USA är det kanske inte mer än rätt att Jonas Czernyson representerar sitt nya hemland i Elitloppet 2014.
Men även om några vokaler emellanåt avslöjar den långa frånvaron är det en bred skånska som fyller rummet när mannen som ska återupprätta det amerikanska anseendet i travvärlden tar till orda.
Som 18-åring med erfarenheter från ponnytrav och som hjälpreda i ett litet amatörstall grep han en chans att få arbeta med hästar på andra sidan Atlanten.
- Jag hade en kompis som hade bekanta i USA där vi kunde få jobb. Tanken var att åka över två-tre månader som en rolig grej, men det blev lite mer än så, berättar Czernyson när han vandrar med sin elitloppshäst Maven längs Solvallas stallbacke.
I onsdags landade han och hustrun Christine, född i Kentucky och uppväxt i Texas, i Sverige.
Det första besöket på fem år.
Men till skillnad från tidigare familjevisiter under travsportens lågsäsong kommer man denna gång i tjänsten.
- Jag hoppas att vi får tid att åka in och se Stockholm på måndag, jag har aldrig varit i Sverige på sommaren. Det är så mycket vackrare nu, berättar Christine Czernyson som också har gedigen hästbakgrund med en familj som fött upp åtskilliga framgångsrika travare.
Då ska förhoppningsvis jobbet vara slutfört och USA fått sin första elitloppstitel sedan fenomenala Moni Maker mosade européerna 1998.

Taggas av publiken
Att jämföra Maven med världens genom tiderna vinstrikaste travarsto kanske är för tidigt, men att hon startat sin karriär i dennas fotspår är ingen större överdrift. Czernyson hittar i alla fall flera likheter.
- Maven är inte så van vid snabba tempoväxlingar och trivs bäst när farten är hård hela vägen. Dessutom tål hon att trava i andraspår och kämpar alltid helhjärtat, på det sättet påminner hon om Moni Maker.
Under fjolårets genombrottssäsong travade Maven dubbla världsrekord, varav 1.09,5 på 800-metersbanan Delaware fortfarande står sig.
Just den tävlingsdagen med passgångarloppet Little Brown Jug som huvudnummer är USA:s motsvarighet till Elitloppet sett till festligheter och publiktillströmning.
Något som talar till Mavens fördel när hon stiftar bekantskap med den högljudda elitloppspubliken.
- Hon var extra taggad den dagen och det kan mycket väl haft att göra med publiken. Det är en väldigt egen och bestämd dam som gillar att få uppmärksamhet. Hon märker så fort det är en kamera i närheten.

”Man tävlar för sitt land”
För Jonas Czernyson skulle en triumf på Solvalla vara kronan på en karriär som tog fart då han som anställd hos Per Eriksson hade hand om blivande toppavelshingstar som Alf Palema och Credit Winner.
Det var under den perioden han såg sitt senaste elitlopp, tillsammans med Giant Force 1994. Utslagen i försöket och fick den 20-årige skötaren fick bevittna den i dag legendariska duellen mellan svenske Copiad och amerikanske Pine Chip från stallbacken.
2001 startades det egna stallet med sju hästar och fyra år senare kom genombrottet då Jalopy tog hem Hambletonian Oaks.
Jalopy gick till avel i Sverige och fick sin första avkomma efter nämnde Credit Winner döpt till Panne de Moteur – en av Mavens huvudkonkurrenter på söndag.
- Det ska bli roligt att kika lite närmare på den hästen, Jalopy betydde mycket för oss, säger Jonas Czernyson som kommer att ha många tummar knutna för sig när Maven springer ut i sitt elitloppsförsök tidigt på söndagsmorgonen amerikansk tid.
- Visst märker man att intresset är stort. De sista dagarna innan vi åkte så kom alla möjliga människor fram och önskade lycka till. Det känns att man tävlar för sitt land, för USA.

Maj 23

DD tips till ATG 23 maj 2014 Kalmar utgår

Jag skulle nu verkligen behöva klona mig då min tid inte alls räcker till den här veckan. Jag tvingas till prioriteringar jag egentligen inte vill behöva göra då det är mer än vanligt på jobbet samtidigt som ATG kör V75 var och varannan dag nu. Jag väljer istället att rikta huvudfokus åt helgens båda V75-omgångar på Solvalla istället. Av det skälet så utgår mina sedvanliga travtips till dagens dubbel idag på Kalmartravet. Om duönskar läsa på inför morgondagens V75-jackpot så kan du ta del av min analys här. Jag får helt enkelt se hur det situationen ser ut inför morgondagen vad gäller DD tips. Ha nu en bra dag och framför allt helg! På återseende.

Nästa tipsaktivitet här på Travtipset.se blir tips till ATG V75 söndag 25 maj 2014.

Tidigare inlägg «